Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Καταφύγια αδέσποτων στους δήμους μετά τη θανάτωση της Μάγκυ

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Καρασμάνη, η οποία προωθήθηκε για προσυπογραφή από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, προωθείται η λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στους δήμους της χώρας.


Δικαιούχοι της κρατικής επιχορήγησης για τη λειτουργία καταφυγίων είναι οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Δήμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και η περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, εμβολιασμός, στείρωση, αποθεραπεία, υιοθεσία ή επανένταξη των αδέσποτων ζώων. 

Είχε προηγηθεί την περασμένη Πέμπτη η κτηνώδης θανάτωση ενός αδέσποτου μικρού σκυλιού, της Μάγκυ, από ιδιοκτήτη ταβέρνας μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θαμώνων του καταστήματος, στα Στύρα Ευβοίας.

Ο δράστης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ψησταριά ο Κώστας», αφού δελέασε με ένα κόκκαλο ένα θηλυκό κουταβάκι μόλις 3,5 μηνών στη συνέχεια το χτύπησε στο κεφάλι με ξύλινη καρέκλα. Τα χτυπήματα είχαν τέτοια ένταση που προκάλεσαν όχι μόνο το θάνατο του κουταβιού αλλά ακόμη και παραμόρφωση του κρανίου του.

Αυτόπτες μάρτυρες κάλεσαν άμεσα την αστυνομία, η οποία όμως γνωστοποίησε ότι η περιοχή ανήκει στην δικαιοδοσία του Λιμεναρχείου Νέων Στύρων Εύβοιας. Όταν δε, ζήτησαν εξηγήσεις από το δράστη, αυτός απάντησε ότι «τον είχε σκοτίσει που το έβλεπε τόσο καιρό να κυκλοφορεί μπροστά στην ταβέρνα του και ότι βαρέθηκε να το κλωτσάει».

Από την ημέρα εκείνη ο δράστης παραμένει άφαντος.

Την Κυριακή έγινε συγκέντρωση έξω από την ταβέρνα του δράστη «Ψησταριά ο Κώστας» σε κλίμα οργής και αγανάκτησης. Το «παρών» έδωσαν δεκάδες άνθρωποι που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν για την μικρή Μάγκυ και οι οποίοι με συνθήματα και πανό απαίτησαν δικαιοσύνη και βαριά τιμωρία για τον δολοφόνο.

Στο μεταξύ μια δικαστική απόφαση - σταθμός για την άγρια κακοποίηση ενός σκύλου επιβλήθηκε την Τρίτη σε κάτοικο της Κάτω Καμήλας Σερρών, ο οποίος καταδικάστηκε από το Τριμελές Κακουργιοδικείο της πόλης σε 1 χρόνο φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο, χωρίς αναστολή. Πριν από μερικούς μήνες, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε να βασανίζει τον σκύλο, σέρνοντάς τον με τη μηχανή του, επί ώρες, μέχρι που κατάφεραν να τον σταματήσουν κάποιοι νεαροί, δίνοντας τέλος στο μαρτύριο του τετράποδου.  

Πηγή: pathfinder.gr
Categories: