Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Δεκάδες άνθρωποι σε καραντίνα στη βορειοδυτική Κίνα εξαιτίας της πανούκλας

Σε καραντίνα τέθηκαν οι κάτοικοι μιας γειτονιάς στη βορειοδυτική Κίνα έπειτα από τον θάνατο ενός άντρα από πανούκλα, ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.


Ο άντρας πέθανε στις 16 Ιουλίου στην πόλη Γιουμέν της επαρχίας Γκανσού και οι υγειονομικές Αρχές απέκλεισαν ένα τμήμα του κέντρου της πόλης, βάζοντας σε καραντίνα συνολικά 151 ανθρώπους, ανακοίνωσε το πρακτορείο Xinhua.

Ο άντρας είναι ένας 38χρονος που πιστεύεται ότι μολύνθηκε από το βακτήριο της βουβωνικής πανώλους, όπως λέγεται επιστημονικά η πανούκλα, από μία νεκρή μαρμότα (σ.σ. ένα τρωκτικό), με την οποία τάισε τον σκύλο του.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου όπου πέθανε ο άντρας και το οποίο επίσης έχει μπει σε καραντίνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το θύμα μεταφέρθηκε σε αυτό με ταχυπαλμία και σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση.

Η Γιουμέν είναι μία μικρή πόλη, η οποία είχε να δει κρούσμα βουβωνικής πανώλους από το 1977, ενώ στην επαρχία Γκανσού έχουν αναφερθεί τουλάχιστον πέντε κρούσματα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Xinhua.

Η βουβωνική πανώλης, που είναι επίσης γνωστή ως Μαύρος Θάνατος, είχε σκοτώσει το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά τον Μεσαίωνα, αλλά πλέον είναι σχετικά σπάνια.

Προκαλείται από βακτήριο που προσβάλλει άγρια τρωκτικά και εξαπλώνεται με το τσίμπημα των ψύλλων σε ανθρώπους και ζώα. Όμως, μπορεί να μεταδοθεί εύκολα και με την άμεση ή έμμεση επαφή με έναν ασθενή. 

Εάν διαγνωστεί νωρίς, η βουβωνική πανώλης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, αλλά αν εξαπλωθεί στους πνεύμονες έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγή: tanea.gr