Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Έκκληση για ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο από τον Πάπα Φραγκίσκο

Στη Σεούλ ο ποντίφικας

Είναι η πρώτη φορά που Πάπας ταξιδεύει στην Ασία τα τελευταία 25 χρόνια  
Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε κατά την άφιξή του την Πέμπτη στη Σεούλ έκκληση προς τη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες και να πάψουν να προστρέχουν στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσω του διαλόγου και της συγχώρεσης.


Ενώπιον της προέδρου της προέδρου Παρκ Γκεούν-Χιέ και αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι «χαιρετίζει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες συμφιλίωσης και σταθεροποίησης στην κορεατική χερσόνησο, διότι αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για μία διαρκή ειρήνη».

Μιλώντας για πρώτη φορά στα αγγλικά σε επίσημη εκδήλωση και αποφεύγοντας να επικρίνει ευθέως το καθεστώς της Βορείου Κορέας -αν και οι αναφορές περί αδικίας, διώξεων και ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων αφορούν την Πιονγιάνγκ- ο Πάπας υπογράμμισε ότι «η διπλωματία, ως τέχνη του εφικτού, βασίζεται στη σθεναρή και επίμονη πεποίθηση ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσω της ήρεμης ακρόασης και του διαλόγου».

Είναι η πρώτη φορά που Πάπας ταξιδεύει στην Ασία τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Ιωάννης Παύλος Β’ είχε επισκεφθεί το 1984 και το 1989 τη Νότιο Κορέα, αλλά ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ δεν είχε μεταβεί στην Ασία. Επίσης είναι η τρίτη μεγάλη περιοδεία του Φραγκίσκου από την εκλογή του το Μάρτιο του 2013, μετά τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή.

Οι καθολικοί αντιπροσωπεύουν το 10,7% του πληθυσμού της Νοτίου Κορέας.

Πηγή: news.in.gr
Categories: