Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Δορυφόρος υψηλής ανάλυσης θα βελτιώσει τις εικόνες του Google Earth

Ο βασικός προμηθευτής δορυφορικών εικόνων για τους χάρτες του Bing και του Google Earth εκτόξευσε την Πέμπτη τον ισχυρότερο μη στρατιωτικό δορυφόρο γεωσκόπησης που έχει κατασκευαστεί ως σήμερα.

O δορυφόρος WorldView 3 θα φωτογραφίζει κάθε μέρα έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη από της Ελλάδας
(Πηγή: Digital Globe)  
Ο δορυφόρος WorldView 3 της Digital Globe, ο οποίος εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια, θα προσφέρει εικόνες με ανάλυση 31 εκατοστών -αυτή είναι η ελάχιστη διάσταση που πρέπει να έχει ένα αντικείμενο για να ξεχωρίζει στις εικόνες.


Η εκτόξευση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη διάθεση δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης. Μέχρι σήμερα, οι αμερικανικές εταιρείες δεν επιτρεπόταν να πουλούν εικόνες με ανάλυση κάτω από 50 εκατοστά.

Ο νέος δορυφόρος, ο έκτος που εκτοξεύει η Digital Globe, θα μπορεί να διακρίνει ακόμα και τη μάρκα ενός αυτοκινήτου. Λέγεται μάλιστα ότι, αν ο δορυφόρος βρισκόταν στο Λος Άντζελες, θα μπορούσε να διακρίνει τον αριθμό κυκλοφορίας ενός οχήματος στο Σαν Φρανσίσκο, πάνω από 600 χιλιόμετρα μακριά.

Στην καρδιά του WorldView 3 βρίσκεται ένα τηλεσκόπιο με πρωτεύον κάτοπτρο διαμέτρου 1,1 μέτρων, το οποίο οδηγεί το φως σε αισθητήρες που καταγράφουν 29 μπάντες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Ο δορυφόρος μπορεί να σαρώνει έκταση 650.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων την ημέρα (έκταση πενταπλάσια της Ελλάδας) και μεταδίδει τα δεδομένα στο έδαφος στην εντυπωσιακή ταχύτητα των 1,2 gigabit/sec.

Εκτός από τη Google και τη Microsoft, η Digital Globe προσφέρει εικόνες για υπηρεσίες χωροταξίας και πολεοδομίας, δασοπονίας και εξόρυξης, μεταξύ άλλων.

Οι ανταγωνιστές της Digital Globe στην αγορά δορυφορικών εικόνων, όπως η ευρωπαϊκή Airbus Defence and Space, περιορίζονται σήμερα σε αναλύσεις 50 έως 70 εκατοστών.

Οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι πιστεύεται ότι είναι σημαντικά ισχυρότεροι και λέγεται ότι προσφέρουν ανάλυση 15-20 εκατοστών.

Πηγή: news.in.gr