Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας την Κυριακή - Θα χιονίσει στην Αθήνα;

Με χιόνια και τσουχτερό κρύο έκανε «ποδαρικό» το 2015. Παρά την καλοκαιρία του Σαββατοκύριακου, ο καιρός θα χαλάσει και πάλι από το βράδυ της Κυριακής, με χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.


Ο αίθριος καιρός του Σαββατοκύριακου φαίνεται ότι ήταν ένα μικρό ευχάριστο διάλειμμα, καθώς από Δευτέρα οι μετεωρολόγοι αναμένουν νέο σφοδρό κύμα του χιονιά, ο οποίος θα «χτυπήσει» και τα βόρεια προάστια της Αττικής.

Πολικό ψύχος και ισχυρές χιονοπτώσεις θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα, ο χιονιάς αν και θα «πλήξει» μικρότερο μέρος της χώρας, ωστόσο το χιόνι αυτή τη φορά θα είναι πολύ πυκνότερο.

Ψυχρές αέριες μάζες από τη Σιβηρία θα κάνουν και πάλι... κάθοδο προς την Ελλάδα και θα δημιουργήσουν ένα νέο σκηνικό κακοκαιρίας, ενώ σύμφωνα και με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων και την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου θα είναι κατά τόπους έντονες.

Τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, στην ανατολική και νότια χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια και πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα πάρει και πάλι την... κατιούσα και θα πέσει από βορρά προς νότο.

Την Τρίτη των Θεοφανείων (06/01/2015) και την Τετάρτη (07/01/2015) στην ανατολική και νότια χώρα θα επικρατήσουν νεφώσεις, με χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένων και των πεδινών. Η ΕΜΥ σημειώνει ότι τα φαινόμενα κατά τόπους αναμένονται ισχυρά, ενώ δεν αποκλείεται χιονοπτώσεις να σημειωθούν -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα- ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, τις βραδινές ώρες της Τρίτης προς τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, ενώ πιο νότια θα φτάσει τους 8 με 9.

Την κατάσταση θα κάνουν ακόμα δυσκολότεροι οι ισχυροί βοριάδες, που θα έχουν ένταση 7 με 8 μποφόρ.

Το κύμα κακοκαιρίας θα διατηρηθεί μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα, αν και ειδικά στις Κυκλάδες και την Κρήτη τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν μετά το βράδυ.

Πρόγνωση για την Κυριακή

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, λίγα χιόνια στα ορεινά, και μετά το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο, περιμένουμε την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ λίγες βροχές θα εκδηλωθούν το βράδυ και στα νότια τμήματα της χώρας. Τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 12 στη Βόρεια Ελλάδα και στην Ήπειρο, από -3 έως 15 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 15 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 5 έως 13 βαθμούς στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 7 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, στα βόρεια μέτριοι 5 μποφόρ, στα κεντρικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και στα νότια ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ. Σταδιακά όμως μετά το μεσημέρι στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ, στραφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς, 5 με 6 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν δίνοντας λίγες βροχές το βράδυ, περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το βράδυ βόρειοι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ.

Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές, περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 10 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και μετά το μεσημέρι βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ.

newsbomb.gr
Categories: