Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Συναντήσαμε τους πρωταγωνιστές της επίμαχης φωτογραφίας με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Η διαρροή φωτογραφιών μέσω Facebook, η διαδικτυακή στοχοποίηση και ο απόλυτος ευτελισμός. Πώς φτάσαμε στην αυθαίρετη καταδίκη, πριν τα επίσημα πορίσματα; Όλοι οι πρωταγωνιστές της επίμαχης φωτογραφίας μιλάνε στο NEWS 247 για τη δική τους εκδοχή.


Στόματα ερμητικά κλειστά για 40 ημέρες. Όπου και αν πηγαίνουν, τους στοιχειώνει το «κόκκινο βελάκι», ο «ηγέτης», ο «φαντάρος» και οι επικριτικές ματιές των περαστικών. Περίμεναν στωικά μέχρι να καταλαγιάσει η οργή από την κοινωνία και τα ΜΜΕ. Είχαν την προσδοκία ότι θα βρεθεί ο Βαγγέλης (ζωνταντός) και θα αποδειχτεί η διαδικτυακή στοχοποίηση, χωρίς κανένα επίσημο στοιχείο ενοχής. Ωστόσο, συνέβη το εντελώς αντίθετο. Και το απόγευμα της Τρίτης, η παρέα των φερόμενων ως«βασανιστών» που απεικονίζονται σε φωτογραφίες που διέρρευσαν σε social media, αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά στο NEWS 247 και να ανατρέψει τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

«Δεν είμαστε φονιάδες. Δεν είμαστε αυτοί που βασάνιζαν τον Βαγγέλη. Εμείς ήμασταν η παρέα του, οι φίλοι του. Έχουμε στοχοποιηθεί άδικα, εξαιτίας της διαρροής φωτογραφιών από το Facebook. Και πλέον, δεν μπορούμε να βγούμε από την εστία, δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στο δρόμο».

Σε καφέ στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι κλεφτές ματιές από τους πελάτες των παρακείμενων τραπεζιών δίνουν και παίρνουν. «Βλέπεις τι γίνεται; Ο κόσμος έχει μνήμη. Έχει δει τη φωτογραφία τόσες φορές. Είναι λογικό να έχει θυμό. Όμως το θυμό σας πρέπει να τον ξεσπάσετε αλλού. Δεν είμαστε αυτοί που ψάχνετε!».


Ο Ανδρέας Ζαχαράκης (αριστερά από τον Βαγγέλη)  είναι 19 χρονών, με καταγωγή από το Ρέθυμνο. «Ήμασταν φίλοι με τον Βαγγέλη. Κάναμε παρέα για ενάμιση περίπου μήνα. Έτυχε να πάμε μαζί όλοι σινεμά τον περασμένο Ιανουάριο εδώ στα Γιάννενα, να βγάλουμε μία φωτογραφία αναμνηστική και να την ανεβάσουμε στο Facebook. Από τότε που έσκασε το θέμα με την εξαφάνιση, κάποιοι καλοθελητές έκαναν υποκλοπή και από τότε δεν μπορούμε να ξεμυτίσουμε από την εστία. Μάς λένε φονιάδες, ενώ εμείς ήμασταν ουσιαστικά η παρέα του. Ό, τι έκανε, το έκανε κυρίως μαζί μας. Φαγητό, ποτό. Τα πάντα».

Να σημειωθεί ότι το μοιραίο απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου ο Αντρέας είχε ραντεβού με τον Βαγγέλη στις 18.30 για φαγητό και για καφέ. Η ώρα περνούσε και δεν τον έβλεπε. Ήταν ο πρώτος που τον αναζήτησε στο δωμάτιό του. Και ο πρώτος που ενημέρωσε τη σχολή για την ανησυχία του, όσο περνούσαν οι ώρες. «Βγήκα κατευθείαν στους δρόμους και άρχιζα να τον ψάχνω».

Ο πρωτοετής φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής αποκαλύπτει στο NEWS 247 ότι πριν από μερικές ημέρες, έλαβε απειλητικό σημείωμα γραμμένο σε υπολογιστή, που έγραφε εν ολίγοις: «Αν δεν πεις την αλήθεια, θα δώσουμε στη δημοσιότητα βίντεο αποκαλυπτικό της δράσης σου στη σχολή». Αλλά όπως ο νεαρός Αντρέας δηλώνει: «Δεν έχω κάτι να φοβηθώ. Ξέρω ότι είμαι καθαρός. Γι’ αυτό και το γράμμα, το έδωσα στην αστυνομία προς εξέταση», λέει και συμπληρώνει ότι ήδη οι αναστατωμένοι γονείς του κινήθηκαν νομικά.

«Ποιοι θα μπορούσαν να είναι όμως οι πραγματικοί πρωταγωνιστές σε αυτό το καρέ;», τους ρωτώ. 

«Αν δεν δεις κάτι με τα μάτια σου, δεν μπορείς να μιλάς αόριστα και δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για το ποιος είναι από πίσω και τι ακριβώς έκανε. Εμείς πάντως, δεν έχουμε ακούσει παράπονα. Στις εκλογές που λένε ότι έγινε το περιστατικό με τον ιμάντα, οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν στα χωριά μας, οπότε δεν έχουμε δει ή έστω ακούσει κάτι», συμφωνούν όλοι.

«Θέλω να σταματήσει ο κόσμος να μάς προσβάλλει. Και όχι μόνο εμάς, αλλά και τους γονείς μας, τα αδέρφια μας. Πρέπει να βγει ο αρμόδιος εισαγγελέας να διαψεύσει τα στοιχεία εις βάρος μας», αναφέρει ο 18χρονος Παναγιώτης Καραγκούνης (δεξιά από τον Βαγγέλη), πρωτοετής στη σχολή, με καταγωγή από χωριό λίγο έξω από τα Καλάβρυτα, ο οποίος έκανε παρέα με τον Βαγγέλη το τελευταίο δίμηνο πριν την εξαφάνιση. «Από το δικό μου κυρίως προφίλ διέρρευσαν οι 2-3 φωτογραφίες, έκλεισα το λογαριασμό μου και κλείστηκα στον εαυτό μου, μέχρι να σταματήσουν να μάς βρίζουν. Αλλά είδα ότι δεν γίνεται κάτι και αποφάσισα να μιλήσω. Ήδη και οι δικοί μου γονείς έχουν ασκήσει μήνυση κατά αγνώστου, μπας και ηρεμήσουμε επιτέλους».

Και γιατί σάς πήρε τόσο να μιλήσετε; «Δεν θέλαμε άλλα μπλεξίματα. Βάλαμε δικηγόρους και περιμένουμε. Εδώ καλά καλά ούτε οι ίδιες οι Αρχές δεν έχουν καταλάβει ποιος φταίει και κατά τα άλλα, εμείς βγήκαμε από το πρώτο λεπτό οι δολοφόνοι και ηθικοί αυτουργοί της αυτοχειρίας του Βαγγέλη».

Ο Κώστας Νικολαΐδης (τρίτος από αριστερά), είναι 20 χρονών και με καταγωγή όχι από την Κρήτη, αλλά από τις Σέρρες. «Λυπάμαι για τον Βαγγέλη πολύ. Κάναμε παρέα όπως όλοι. Στη σχολή, στο καφέ απέναντι, λίγες εξόδους μαζί, σινεμά και τέλος. Δεν προλάβαμε δυστυχώς, να κάνουμε κάτι περισσότερο».Και σήμερα, τι; «Σήμερα; Να, δες πώς μας κοιτάνε οι απέναντι! Και κουνάνε το κεφάλι τους επικριτικά! Είναι σαν να με σκοτώνουν».

Ποια η πρώτη σας αντίδραση στην είδηση ότι ο Βαγγέλης χάθηκε; Ποια η πρώτη σκέψη; 

«Ταραχτήκαμε. Από την πρώτη στιγμή, οργανωθήκαμε σε ομάδες και βγήκαμε να τον ψάξουμε. Δεν φαινόταν ότι ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο ο Βαγγέλης και στην αρχή, αδυνατούσαμε να πιστέψουμε όσα ακούγαμε στις ειδήσεις. Στις 6 Φεβρουαρίου, φάγαμε όλοι μαζί στην τραπεζαρία. Έκτοτε δεν τον ξαναείδαμε. Υποτίθεται θα πήγαινε για ύπνο, αλλά τελικά όπως αποδείχτηκε, δεν πήγε».
Στη συζήτηση, επιβεβαιώνουν ότι ο Βαγγέλης ήταν κλειστό παιδί, που δύσκολα ανοιγόταν. Είχε πολλούς φίλους, αλλά όχι κολλητούς. Μάλιστα, ένας από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους στη σχολή, ήταν ο υποτιθέμενος «ηγέτης» της ομάδας, ο Στέλιος Μαυρόκωστας (δεύτερος από αριστερά), με καταγωγή επίσης, από Κρήτη. «Γιατί δεν ήρθε εδώ σήμερα; Ε, μα γιατί τον έχουν κάνει πρωτοσέλιδο και είναι πρώτη μούρη σε όλα τα δελτία. Φοβάται πλέον να κυκλοφορεί και έχει κλειστεί στην εστία».

Οι τέσσερις νεαροί περιγράφουν επίσης για τον Βαγγέλη: «Κάναμε πολύ χαβαλέ. Παίζαμε video games, μαζευόμασταν σε δωμάτια για ταινίες, πηγαίναμε σινεμά, για καφέ και για ποτό. Ο ίδιος δεν είχε πολλά χόμπι και για παράδειγμα, δεν έπαιζε μπάλα μαζί μας. Αλλά ήταν πολύ αγαπητός».


Γιατί στη δεύτερη φωτογραφία που έχει διαρρεύσει επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τελικά - από κατάστημα διασκέδασης - τον Βαγγέλη τον έχετε παραμερίσει; «Γιατί ήταν στο πίσω τραπέζι και μιλούσε με άλλη παρέα. Στην φωτογραφία μπήκε τυχαία και τελευταία στιγμή», απαντά ο Λάζαρος Χατζηιγνατιάδης (ο πρώτος από αριστερά με το κινητό ανά χείρας στην προηγούμενη φωτογραφία). «Ξέρεις όμως ότι κυκλοφορούν και άλλες φωτογραφίες που δείχνουν τον Βαγγέλη από Κρητική βραδιά να μας χτυπάει παλαμάκια; Αλλά και πολλές ακόμη; Αυτές γιατί δεν αναπαράγονται από τα ΜΜΕ; Μήπως δεν είναι και τόσο τυχαίο;», αναφέρει ο 19χρονος από το Κιλκίς.

Στο δρόμο για την επιστροφή, τα βλέμματα παραμένουν καρφωμένα στα παιδιά. Κλεφτές ματιές, ψίθυροι και απορίες. Πού σταματάει η αλήθεια και ποια τα ένοχα μυστικά, μένει να αποδειχθεί στο τέλος της ΕΔΕ και των καταθέσεων που ξεκινούν εκ νέου από μηδενική βάση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το NEWS 247 δεν βρέθηκε μαζί τους για να αναλάβει το ρόλο του εισαγγελέα, ούτε προκειμένου να υποβαθμίσει το έργο της Δικαιοσύνης. Μοναδικός μας στόχος ήταν να δοθεί ένα τέλος στη λανθασμένη στοχοποίηση και στο διαδικτυακό λιθοβολισμό.

news247.gr
Categories: