Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Νέα γκιλοτίνα για τις συντάξεις!

ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ – ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 1.000 ΕΥΡΩ!


Περικοπές σε συντάξεις 1.000 ευρώ και άνω, περικοπές όμως και σε όσους συνταξιούχους παίρνουν λιγότερα. Αυτό είναι μέχρι στιγμής το κυρίαρχο σενάριο, παρά τις εκ του αντιθέτου απόψεις-θολές διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Ακόμη και με την επιβολή έκτακτης εισφοράς για το ασφαλιστικό «τα κουκιά δεν βγαίνουν», εκτιμούν πηγές του υπουργείου Εργασίας!

 Το υπουργείο Εργασίας και οι εκπρόσωποι των δανειστών προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία πως αυτό που τους ενδιαφέρει πλην ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, είναι ένα «δίκαιο σύστημα» για τις συντάξεις, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να «ωραιοποιήσουν» την σφαγή που επρόκειτο να ακολουθήσει για μια ακόμη φορά στο συνταξιοδοτικό.

Το βέβαιο είναι πως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, αναμένεται το αργότερο μέχρι τέλος Νοεμβρίου, τίποτα δεν θα μείνει όπως... πριν!

Παράλληλα, όμως, κατά τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, το ασφαλιστικό χρειάζεται περαιτέρω «τόνωση» και ως εκ τούτου αιτήθηκε μεταξύ άλλων από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον οποίον συναντήθηκε την Κυριακή (26/10/2015): «Να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε σε σχέση με το Συνταξιοδοτικό να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

Σε αυτήν του την δήλωση ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποκαλύπτει δημόσια την «μισή» αλήθεια που αφορά στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Όμως, η άλλη «μισή» αλήθεια τον προδίδει. Είναι σαφές πως αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν μειώσεις και σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων.

Το επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ γνωρίζει καλά πως η περικοπή και των συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ, αποτελεί μονόδρομο. Πέραν από τις εκ του αντιθέτως απόψεις-θολές διαβεβαιώσεις, τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και δη τα μέλη της Επιτροπής «Σοφών» έχουν καταλήξει πως τα «κουκιά δεν βγαίνουν» εάν δεν γίνουν περικοπές και σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ!
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, τουλάχιστον στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια.
Σε τι επίπεδο θα κυμανθούν οι μειώσεις στις συντάξεις;

Εδώ υπάρχει ένα ακόμη δραματικό παζλ. Το ποσοστό της μείωσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα κυμανθεί ανάλογα με το ποσοστό αναπλήρωσης που θα ισχύσει με το νέο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε απλά ότι στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώθηκε από 80% σε 72%. Οι προβλέψεις αναφέρουν περαιτέρω μείωση μέχρι το 2017 στο 70%.

Πού θα σταματήσει ο «κατήφορος»;

Πάντως, το ιδανικό σενάριο κατά τους δανειστές θέλει το ποσοστό να «κλειδώνει» στο 60%. Επιπλέον, θυμίζουμε πως με δηλώσεις του ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος έχει αφήσει ανοιχτό ένα ακόμη ενδεχόμενο, αυτό της συγχώνευσης κύριων και επικουρικών συντάξεων που σημαίνει με απλά λόγια ότι το «μαξιλαράκι» των 1.000 ευρώ δεν θα ισχύει και θα πειραχθούν άμεσα και οι συντάξεις κάτω από αυτό το όριο.

Σε συνέντευξη του στην Realnews την Κυριακή (25/10/2015) ο υπουργός είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως είναι προτιμότερο να υπάρξει συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων από το να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μπορεί να πήρε αποστάσεις από τις αιτιάσεις του υπουργού Εργασίας τις οποίες χαρακτήρισε «προσωπικές απόψεις», ωστόσο αυτό που αποκαλύπτεται τις τελευταίες ώρες με τον πλέον δραματικό τρόπο είναι πως ουδείς συνταξιούχος θα την βγάλει «καθαρή» με τα μέχρι τώρα δεδομένα από το «τσουνάμι» αλλαγών στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό που έρχεται…

newsbomb
Categories: