Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Επτά απαντήσεις για τις επτά δόσεις της εφορίας


1. Ερ: Έχω ήδη πληρώσει το ένα τρίτο του φόρου. Τι θα γίνει με τη δική μου περίπτωση;
Εξαρτάται από το πότε πληρώσατε την πρώτη εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων.
  • Αν έχετε πληρώσει την 1η δόση έως την 30η Ιουνίου, το υπόλοιπο ποσό θα «σπάσει» σε επτά μηνιαίες δόσεις και θα εξοφληθεί έως τον Φεβρουάριο του 2013. Η πρώτη από τις επτά δόσεις, θα καταβληθεί υποχρεωτικά έως το τέλος Αυγούστου. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σας ήρθε το εκκαθαριστικό και σας υποχρεώνει να πληρώσετε 3000 ευρώ. Καταβάλατε τα 1000 ευρώ έως τις 30/06. Τα υπόλοιπα 2000 ευρώ θα τα πληρώσετε σε επτά δόσεις των 285 ευρώ η καθεμία. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Αύγουστο και η τελευταία τον Φεβρουάριο.
  • Αν έχετε πληρώσει την 1η δόση έως την 31η Ιουλίου, το υπόλοιπο ποσό θα «σπάσει» σε έξι μηνιαίες δόσεις και θα εξοφληθεί έως τον Φεβρουάριο του 2013. Η πρώτη από τις έξι δόσεις, θα καταβληθεί υποχρεωτικά έως το τέλος Αυγούστου. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σας ήρθε το εκκαθαριστικό και σας υποχρεώνει να πληρώσετε 3000 ευρώ. Καταβάλατε τα 1000 ευρώ έως τις 30/07. Τα υπόλοιπα 2000 ευρώ θα τα πληρώσετε σε έξι δόσεις των 285 ευρώ η καθεμία. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Φεβρουάριο.

2. Ερ: Μου ήρθε το εκκαθαριστικό αλλά προβλέπει ότι πρέπει να πληρώσω το ένα τρίτο του φόρου μέχρι 31/08. Τι πρέπει να κάνω;
Καταρχήν να μην βιαστείτε να πληρώσετε. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα αναπτύξει ένα σύστημα το οποίο θα σας επιτρέπει να πάρετε στα χέρια σας το καινούργιο «δοσολόγιο», χωρίς να ταλαιπωρηθείτε. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο. Με τον κωδικό αριθμό της δήλωσης αλλά και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μια ειδική εφαρμογή που θα αναπτύξει η ΓΓΠΣ και μέσω αυτής θα μπορεί να τυπώσει το καινούργιο ειδοποιητήριο για την πληρωμή του φόρου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο σύστημα αυτό θα έχουν πρόσβαση όλοι. Είτε έχουν κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet, είτε όχι. Σύμφωνα με δέσμευση του γενικού γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων, η εφαρμογή αυτή θα είναι έτοιμη μετά τον 15αύγουστο και θα ενεργοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ψηφιστεί η καινούργια νομοθετική ρύθμιση.
3. Ερ: To οικογενειακό μου εισόδημα υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ τι θα κάνω;
Έχετε τρεις επιλογές:
  • Να προτιμήσετε τη λύση των τριών διμηνιαίων δόσεων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ
  • Να απευθυνθείτε σε μια τράπεζα για να εξασφαλίσετε περισσότερες δόσεις πληρώνοντας τον φόρο μέσω πιστωτικής κάρτας
  • Να μην πληρώσετε τη δόση και να αφήσετε το χρέος να καταστεί ληξιπρόθεσμο. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, θα αρχίσετε να φορτώνεστε με προσαυξήσεις ενώ η νομοθεσία προβλέπει βαρύτατες επιπτώσεις (κατασχέσεις κλπ). Το μόνο στο οποίο θα μπορείτε να ποντάρετε αν επιλέξετε την τρίτη λύση, είναι ότι θα υπάρξει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

4. Ερ: Δεν έχω υποβάλλει ακόμη τη φορολογική μου δήλωση. Θα μπορώ να κάνω χρήση των επτά δόσεων;
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στις εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής με τις επτά μηνιαίες δόσεις. Εκπρόθεσμες, θεωρούνται περίπου 40-50.000 δηλώσεις. Το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, δεν δέχεται πλέον ως εμπρόθεσμες τις δηλώσεις. Ωστόσο, ασκούνται πιέσεις προς το υπουργείο Οικονομικών για να ξανανοίξει το σύστημα. Αν αυτό δεν γίνει, τότε αυτοί οι 40-50.000 δεν θα μπορούν να πληρώσουν με βάση το σύστημα των επτά δόσεων.

5. Το ποσό του φόρου που καλούμαι να πληρώσω είναι μικρότερο των 300 ευρώ. Θα έχω δόσεις;
Όχι, ποσά μέχρι 300 ευρώ πληρώνονται σε μια δόση. Προσοχή όμως: δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης στα 300 ευρώ. Αν πρέπει να πληρώσετε φόρο 700 ευρώ, θα σας δοθεί το δικαίωμα να πληρώσετε επτά δόσεις των 100 ευρώ.
6. Αν πέσουμε στην ανάγκη των τραπεζών τι θα μας προσφέρουν;
Εξαρτάται από την πολιτική της κάθε τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς, δίνει 12 δόσεις ενώ η Εθνική Τράπεζα τρεις δόσεις. Έξι δόσεις κάνει η Citibank ενώ η Eurobank, Οι δόσεις κυμαίνονται από 3 έως 6. Θα ρωτήσετε την τράπεζα πριν πληρώσετε το εκκαθαριστικό αν αυτές οι δόσεις θα είναι έντοκες ή άτοκες. Το πλεονέκτημα πληρωμής του φόρου με πιστωτική, είναι ότι απέναντι στην εφορία, εμφανίζεστε να πληρώνετε μετρητοίς κάτι που σημαίνει ότι θα εξασφαλίσετε και την μηδαμινή έκπτωση του 1,5% που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

7. Είναι βέβαιο ότι η εταιρεία θα μου δώσει τις επτά δόσεις;
Όχι, εξαρτάται από το πότε θα γίνει η βεβαίωση του φόρου. Οι επτά δόσεις, ισχύουν μόνο για τις περιπτώσεις όπου ο φόρος βεβαιώνεται έως 31/07. Αν ο φόρος βεβαιωθεί έως 31/08, τότε οι δόσεις θα είναι έξι κ.ο.κ
Πηγή: fpress.gr
Categories: