Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σιέρα Λεόνε: Η χειρότερη επιδημία χολέρας στην ιστορία της χώρας


Η πλέον θανατηφόρα επιδημία χολέρας στην ιστορία Σιέρα Λεόνε, μέχρι στιγμής με 217 θύματα αλλά 11.192 χιλιάδες κρούσματα, "έχει προκαλέσει μείζονα ανθρωπιστική κρίση", επισήμανε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Προκειμένου να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά η επιδημία αυτή, "χρειάζεται επειγόντως 1,15 εκατομμύριο αμερικανικά δολάρια", επισήμανε συγχρόνως η IFRC, "καθώς οι βροχοπτώσεις όλο το Σεπτέμβριο θα δημιουργήσουν ευνοϊκό φυσικό περιβάλλον για την εξάπλωση της επιδημίας".

Εξαιτίας του μολυσμένου νερού, το βακτήριο της χολέρας αναπτύχθηκε στα ανθυγιεινά αποχωρητήρια, αλλά πρωτίστως στις παραγκουπόλεις με τον υπερπληθυσμό, στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε Φριτάουν και τα περίχωρά της που πλημμυρίζουν κάθε χρόνο.
Στο μεταξύ, από την αρχή του Αυγούστου άλλοι 100 νεκροί από την επιδημία ανακοινώθηκαν στη γειτονική Γουϊνέα.
Η χολέρα μπορεί με κατάλληλη περίθαλψη σε σωστά οργανωμένο νοσοκομείο να μην αποβεί θανατηφόρα.
'Ομως, ελλείψει των κατάλληλων μέσων περίθαλψης, μπορεί να αποβεί τάχιστα θανατηφόρα, λόω της εξουθενωτικής διάρροιας και των εμετών που προκαλούν οξεία αφυδάτωση στον πάσχοντα. 'Ετσι, η χολέρα που ξέσπασε στη διάρκεια του '10 στην Αϊτή την επαύριο των φονικών σεισμών, είχε τον τραγικό απολογισμό των περίπου επτά χιλιάδων θυμάτων.
Πηγή: newsIt.gr
Categories: