Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Σχέδιο – ανάσα: 100% απαλλαγή φόρου για αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα


Άλλο ένα σενάριο για νέου τύπου αφορολόγητο «πέφτει» στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ με σκοπό να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση σε περίπτωση που καταργηθεί το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και να μειωθεί παράλληλα η φοροδιαφυγή.
Σχέδιο – ανάσα: 100% απαλλαγή φόρου για αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα

Το νέο σχέδιο που βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογουμένων, δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο αυτό θα μειωθεί αισθητά η επιβάρυνση όσων επηρεάζονται από την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ.
Έτσι με την έκπτωση κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα συγκεκριμένων δαπανών με αποδείξεις θα μειώνεται το τελικό ύψος του εισοδήματος που θα φορολογείται και συνεπώς το ποσό του φόρου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Πληρώνει 1.700 ευρώ σε έναν χρόνο για αμοιβές σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Αν δεν λάβει αποδείξεις, τότε γλιτώνει τον ΦΠΑ 23%, δηλαδή 391 ευρώ. Αν ζητήσει αποδείξεις, θα πληρώσει τα 391 ευρώ του ΦΠΑ. Έτσι η συνολική του δαπάνη θα ανέβει στα 2.091 ευρώ (1.700 + 391 = 2.091). Ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα του με βάση την ισχύουσα σήμερα κλίμακα ανέρχεται σε 3.670 ευρώ.
Αν ο φορολογούμενος λάβει αποδείξεις συνολικής αξίας 2.091 ευρώ, τότε από το εισόδημα των 25.000 ευρώ θα αφαιρεθεί το 100% της αξίας των αποδείξεων, δηλαδή ολόκληρο το ποσό των 2.091 ευρώ. Ετσι ο φορολογούμενος δεν θα φορολογηθεί για 25.000 ευρώ και δεν θα πληρώσει φόρο 3.670 ευρώ, αλλά θα φορολογηθεί για εισόδημα 22.909 ευρώ στο οποίο αναλογεί φόρος 3.147,25 ευρώ. Θα γλιτώσει, δηλαδή, 522,75 ευρώ φόρο εισοδήματος. Συνεπώς με το να λάβει αποδείξεις 2.091 ευρώ θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 391 ευρώ, αλλά θα γλιτώσει σε φόρο εισοδήματος 522,75 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος 131,75 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις σε συνδυασμό και με την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου προβλέπει ότι:
1 Από το εισόδημα κάθε φορολογουμένου θα εκπίπτουν στο σύνολό τους οι δαπάνες για την καταβολή αμοιβών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.
2 Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ κανένα όφελος δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.
3 Εξετάζεται να υπάρξει ένα πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.
Πηγή: tsantiri.gr
Categories: