Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

«Ήταν λάθος που δεχτήκαμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»


Ζισκάρ Ντ' Εστέν: Είναι βασικά μια χώρα που ανήκει στην Ανατολή»

«Ήταν λάθος που δεχτήκαμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ήταν λάθος που δεχτήκαμε την Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα απλά δεν ήταν έτοιμη. Είναι βασικά μια χώρα που ανήκει στην Ανατολή». 


Με αυτά τα λόγια, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ένας από τους αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν έκανε έναν απολογισμό- εκτίμηση για τα αίτια της σημερινής κρίσης του ευρώ αλλά και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εν γένει.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος έδωσε μια εξαιρετικά σπάνια κοινή συνέντευξη με τον έτερο αρχιτέκτονα της Ε.Ε., πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ.

«Χέλμουτ, θυμάμαι ότι είχες εκφράσει αμφιβολίες προτού αποδεχτούμε την Ελλάδα στην ΕΟΚ το 1981. Ήσουν σοφότερος από μένα. Η ευρωπαϊκή ομάδα δεν έπρεπε να αφεθεί να διευρύνεται για πάντα» πρόσθεσε ο Ντ' Εστέν απευθυνόμενος προς τον Χέλμουτ Σμιτ.

Από την πλευρά του, ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος εκτίμησε ότι «ήδη 17 χώρες είναι πάρα πολλές» και τόνισε την ανάγκη η Ευρωζώνη να είναι «μιας ταχύτητας» προκειμένου να οδηγηθεί στο μέλλον σε μια ομοσπονδία τύπου Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Για την Ελλάδα ανέφερε ότι “δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ». 

Τόνισε, ωστόσο, πως «εάν δεν μπορεί μια χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που απορρέουν από την συμμετοχή στο κοινό νόμισμα, τότε να αποχωρήσει μόνη της». «Όταν είσαι μέλος κάποιας ομάδας πρέπει να μάθεις να παίζεις με τους κανόνες», κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr
Categories: