Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί η τρόικα «έκοψε» τα μέτρα


Η λίστα των μέτρων που κατήρτισαν τα συναρμόδια υπουργεία και παρουσιάστηκε στην τρόικα, αλλά και τα «ισοδύναμα» μέτρα που εφευρέθηκαν, όταν απορρίφθηκαν ορισμένα από τα βασικά, αποτελούν ομολογία του διεφθαρμένου τρόπου λειτουργίας του ελληνικού κράτους.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. (Φωτογραφία αρχείου)
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εισέρχονται στην τελική ευθεία και η καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας οφείλεται στις αντιδράσεις των ελεγκτών για την απόδοση ορισμένων εκ των μέτρων, καθώς στην πρώτη λίστα που τους παρουσιάστηκε, με κοστολογημένα μέτρα ύψους 11,9 δισ. ευρώ, εντάχθηκαν παρεμβάσεις που δεν θα αποδεχόταν ούτε ελληνικός ελεγκτικός φορέας.
Το τέταρτο κατά σειρά μέτρο εξοικονόμησης δαπανών είναι το ακόλουθο: «Εξορθολογισμός των υπερκοστολογήσεων έργων του ΠΔΕ, 300 εκατ. ευρώ»! Δηλαδή, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι γίνονται υπερκοστολογήσεις στα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από τις οποίες το Δημόσιο χάνει 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, και τώρα δηλώνει ότι με τους ελέγχους που θα διενεργηθούν, θα περικοπούν!
Αλλο μέτρο είναι το «ξεκαθάρισμα των μη νόμιμων συντάξεων με ελέγχους, 336 εκατ. ευρώ». Παραδέχεται, δηλαδή, το Δημόσιο ότι εξακολουθεί να δίνει παράνομες συντάξεις σε μη δικαιούχους, που δεν τους έχει βρει ακόμη, όπως επίσης και αναπηρικές συντάξεις, από τις οποίες θα εξοικονομηθούν επιπλέον 94 εκατ. ευρώ. Οι άνθρωποι της τρόικας ρώτησαν «Γιατί καθυστερήσατε να ενεργήσετε, και αν γνωρίζετε πως υπάρχουν παρανομίες, γιατί δεν τις αντιμετωπίσατε;», αλλά απάντηση δεν πήραν.
Εκτός των μέτρων που «μυρίζουν» ενοχές, στη λίστα εντάχθηκαν και μέτρα απλώς για να συμπληρωθεί το ποσό. Παράδειγμα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 500 σχολεία, για την εξοικονόμηση 18 εκατ. ευρώ, οι «βιοκλιματικές αναβαθμίσεις» ανοιχτών δημοσίων χώρων, που θα αποφέρουν 35 εκατ. ευρώ, και οι «μονάδες αφαλάτωσης» στα νησιά, που θα εξοικονομήσουν 7 εκατ. ευρώ. Οταν τα είδαν αυτά οι ξένοι ελεγκτές (και πολλά άλλα), η αντίδρασή τους, να τα απορρίψουν και να ζητήσουν άλλα μέτρα, πιο πειστικά, ήταν αναμενόμενη.
Η κυβέρνηση αναζήτησε «ισοδύναμα», το οποία όμως κινούνται στις ίδιες λάθος κατευθύνσεις. Ενα εξ αυτών είναι η εφεδρεία στο Δημόσιο να αφορά τους επίορκους υπαλλήλους, δηλαδή αυτούς που κανονικά θα έπρεπε να φεύγουν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Η κυβέρνηση γνωρίζει προφανώς ότι υπάρχουν πολλοί, που καλύπτουν τα αριθμητικά όρια της τρόικας, αλλά περιμένει την εφεδρεία να τους διώξει.
Το δεύτερο είναι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αδυναμία της κυβέρνησης να περικόψει κρατικές δαπάνες. Πρόκειται για επώδυνο μέτρο, από το οποίο μόνο η τρόικα μπορεί να μας γλιτώσει, αν επιμείνει στις θέσεις της. Ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, στις 18 Μαΐου 2011, στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα, είχε χαρακτηρίσει το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα «πολύ υψηλό», εκφράζοντας την αντίθεσή του σε νέα αύξηση των φόρων. Θα αλλάξει γνώμη τώρα;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Πηγή: naftemporiki.gr
Categories: