Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Στους δρόμους κατεβαίνουν αύριο οι δικαστικοί


Στους δρόμους κατεβαίνουν αύριο οι δικαστικοί
Πανελλήνια πανδικαστική συγκέντρωση διοργανώνουν αύριο, 5 Σεπτεμβρίου, στις 12.30 μ.μ., στον Άρειο Πάγο, οι έξι δικαστικές Ενώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.
Παράλληλα, την πρώτη μέρα τού νέου δικαστικού έτους, στις 17 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν, για τον ίδιο λόγο, πανδικαστικές συγκεντρώσεις (12.30 μ.μ.) στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις εφετειακές έδρες της χώρας, με ταυτόχρονη διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων και διακοπή λειτουργίας των εισαγγελικών γραφείων, σύμφωνα με το newsit.gr
Κατά την αυριανή πανδικαστική συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο, θα μιλήσει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος, ήδη, με χθεσινή δήλωσή του έχει ταχθεί στο πλευρό των δικαστών.
Επιπρόσθετα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος κρούει τον κώδωνα τού κινδύνου ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των δικαστών και εισαγγελέων, θα εισηγηθεί στα μέλη τής Ένωσης, σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό, τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

1. Διακοπή των τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων τής χώρας από τις 11 π.μ. έως 3 μ.μ. και για χρονικό διάστημα που θα αποφασιστεί ειδικότερα.
2. «Προσαρμογή τού τρόπου εργασίας των εισαγγελικών λειτουργών στις υφιστάμενες συνθήκες, με βάση αποκλειστικά την παρεχόμενη από την Πολιτεία υποδομή».
Αυτό το τελευταίο μεταφράζεται ότι: α) οι εισαγγελείς θα χειρίζονται τις δικογραφίες αποκλειστικά μέσα στις εισαγγελίες (και όχι στο σπίτι τους) και εντός τού ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων (3.30 μ.μ.) και β) οι εισαγγελείς μετά το τέλος τού ωραρίου, δεν θα παρευρίσκονται σε δημόσιες συγκεντρώσεις, πορείες, ποδοσφαιρικούς αγώνες κ.λπ.
Ακόμη, οι εισαγγελείς είναι αποφασισμένοι σε περιπτώσεις νέων περικοπών των αποδοχών τους, να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Δικαστήρια, ενώ θα υποβάλλουν ομαδικά τις παραιτήσεις τους στην Ένωση Εισαγγελέων.
Οι δικαστές και εισαγγελείς δηλώνουν για μία ακόμα φορά ότι θα προστατεύσουν τη συνταγματική νομιμότητα με οποιοδήποτε μέσο κρίνουν οι Ενώσεις τους πρόσφορο, δεδομένου ότι «κανένας δεν πρέπει να λησμονεί ότι η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο άσκησης οικονομικής πολιτικής».
Υποστηρίζουν οι Ενώσεις ότι το Σύνταγμα επιβάλλει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση στους δικαστές και κατά συνέπεια οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση στις αποδοχές τους αντίκειται στο Σύνταγμα.
Στην αυριανή πανελλαδική πανδικαστική συγκέντρωση συμμετέχουν τα μέλη των εξής έξι Ενώσεων: 1) Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, 2) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, 3) Ένωση Διοικητικών Δικαστών, 4) Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, 5) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, 6) Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου τού Κράτους.
Πηγή: tsantiri.gr
Categories: