Το πρόγραμμα ProBio3 (με προϋπολογισμό 24,6 εκατ. ευρώ για την επόμενη 8ετία), που ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την επιχειρηματική αναθέρμανση, αποβλέπει στη χρήση της παραδοσιακής τροφής των ιπποειδών για την ανάπτυξη ενός νέου βιοκαυσίμου που θα μπορούσε να αναμειχθεί κατά 50% με την κηροζίνη.
«Αύριο, τα αεροσκάφη θα πετούν χρησιμοποιώντας γεωργικά και δασικά υποπροϊόντα», δήλωσε η Καρόλ Μολινά-Ζουβ, καθηγήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένων Επιστημών (INSA) της Τουλούζης, η οποία συντονίζει τις έρευνες για το ProBio3.
Ο προσανατολισμός στη χρήση υλικών παραγομένων από το άχυρο, ή από υποπροϊόντα της ξυλείας, αποτελεί την τελευταία τάση στην εξερεύνηση εναλλακτικών βιοκαυσίμων, που στόχο έχουν τη μείωση της ρύπανσης και τους κόστους.
Ένα καύσιμο παρασκευασμένο από ξύλο και άχυρο ναι μεν μπορεί να φανεί παράξενο για τις συνθήκες που επικρατούν σε έναν κινητήρα αεροσκάφους, όπου οι θερμοκρασίες φθάνουν έως και τους 1.600 βαθμούς Κελσίου, όμως οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως γνωρίζουν ήδη τις βασικές αρχές που διέπουν τη διαδικασία…
Πηγή: tsantiri.gr