Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη λίστα του ΣΔΟΕ με τα πολιτικά πρόσωπα


Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρίσκονται τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να ελέγχονται ήδη από το ΣΔΟΕ για ύποπτες περιουσίες οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους. 


Με αφορμή τα δημοσιεύμετα σχετικά με την ύπαρξη λίστας με 30 ονόματα πρώην υπουργών, βουλευτών και άλλων πολιτειακών παραγόντων που φέρονται ότι κατέχουν περιουσία που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουν, παρενέβη το πρωί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής. 

Με παραγγελία του προς τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, ζητεί να διερευνήσουν εάν υπάρχει πράγματι αυτή η λίστα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ. 


Σε περίπτωση που διαπιστώσουν πως όντως υφίσταται, να διεξάγουν προκαταρκτική εξέταση για να εξακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος, το οποίο να σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό κατά παντός υπευθύνου. 

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο κ. Παντελής υπενθυμίζει στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι για μεν τους υπουργούς θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ για τους εν ενεργεία βουλευτές επιτρέπεται η διενέργεια όλων εκείνων των ανακριτικών πράξεων που είναι απαραίτητες για την βεβαίωση του εγκλήματος «όχι όμως εκείνων που θίγουν το πρόσωπο των βουλευτών» αφού προηγουμένως θα πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας τους από την βουλή. Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών ήταν το σχόλιο που έκανε για την υπόθεση ανώτερη δικαστική πηγή λέγοντας πως «κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο καθώς όλοι και όλα θα πρέπει να ελεγχθούν, ώστε να μην υπάρχουν σκιές».


Πηγή: zougla.gr
Categories: