Η γυναίκα θα πρέπει πάντα να είναι αρκετά χρόνια μικρότερη από τον σύζυγό της, έλεγαν οι γιαγιάδες μας και ως τότε αυτό το «μοτίβο» κυριαρχούσε για χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Σήμερα όμως που τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο γάμος με μικρότερο άνδρα εγκυμονεί κινδύνους…
Μέχρι και πριν μερικά χρόνια, ο γάμος μιας γυναίκας με έναν άνδρα 10-15 χρόνια μεγαλύτερό της φαινόταν απόλυτα φυσιολογικός στα μάτια της κοινωνίας. Το αντίθετο ήταν φυσικά κάτι παραπάνω από αδιανόητο καθώς ο άντρας θα έπρεπε λόγω ηλικίας και πείρας να καθοδηγεί και να προστατεύει την «άβουλη» σύζυγό του.
Σήμερα ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο γάμος μιας γυναίκας με έναν κατά πολύ νεότερό της άνδρα, δεν αποτελεί πλέον ταμπού. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν νεότερους συντρόφους χωρίς να σκέφτονται όπως παλαιότερα «τι θα πει ο κόσμος…».
Ωστόσο, μια είδηση από τον επιστημονικό χώρο έρχεται να ταράξει τα δεδομένα. Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που είναι 7-9 χρόνια μεγαλύτερες από τον σύζυγό τους, έχουν κατά 20% μεγαλύτερες πιθανότητες θνησιμότητας από εκείνες που είναι συνομήλικες με τον σύζυγό τους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το γερμανικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών «Μαξ Πλανκ» και προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα μελετήθηκαν προσεκτικά οι περιπτώσεις περίπου δύο εκατομμυρίων ζευγαριών από τη Δανία.
Οι ερευνητές αναφέρουν, πως ο γάμος γενικά αυξάνει το προσδόκιμο όριο ζωής αλλά όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας, τα δύο φύλα αντιδρούν διαφορετικά. Ο γάμος με νεότερο άνδρα «κλέβει» χρόνια από τη ζωή της γυναίκας ενώ αντίθετα, ο γάμος με νεότερη γυναίκα «προσθέτει» χρόνια στον άνδρα…
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μια πιθανή ερμηνεία που δίνουν οι γερμανοί ερευνητές έχει να κάνει με τον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο του ζευγαριού. Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως όταν μια μεγαλύτερη γυναίκα παντρευτεί ένα νεότερο άνδρα, είναι πιθανό να δυσανασχετήσει μέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον που θα αποτελείται σίγουρα από ανθρώπους νεότερης από αυτήν ηλικίας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, πως οι γυναίκες ωριμάζουν γρηγορότερα από τους άνδρες και έτσι ενώ μπορεί να έχουν επιλέξει έναν νεότερο σύντροφο σίγουρα δεν θα αντέξουν και μια νεότερη ηλικιακά παρέα χωρίς κοινά ενδιαφέροντα.
Αντίθετα, οι άνδρες επωφελούνται από μια νεότερη γυναίκα. Αφενός, λόγω ιδιοσυγκρασίας νιώθουν επιτυχημένοι που έχουν κατορθώσει να έχουν στο πλευρό τους μια νέα και όμορφη γυναίκα και φυσικά θεωρούν υποχρέωσή τους να μεταδώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στη νεότερη παρέα της γυναίκας τους. Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως κατά γενική ομολογία, οι άνδρες έχουν λιγότερες και χειρότερης ποιότητας κοινωνικές επαφές συγκριτικά με τις γυναίκες και έτσι μια νεότερη παρέα που θα τους αποδεχθεί είναι πάντα καλοδεχούμενη.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες και καλύτερες ποιοτικά φιλίες έξω από το γάμο τους, επομένως επωφελούνται λιγότερο από τις νεαρές παρέες του συντρόφου τους καθώς και εκείνες από μόνες τους μπορούν να διασκεδάσουν και να βγουν. Αντίθετα, ένας μεγαλύτερος άνδρας ζει με τη σύζυγό του και την παρέα της στιγμές που δύσκολα θα βιώσει με τους συνομήλικούς του…
Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και το γεγονός, πως ο γάμος μιας μεγαλύτερης γυναίκας με νεότερο άνδρα ακόμη αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από μια μερίδα της κοινωνίας, προσθέτοντας άγχος και ενοχές στο ζευγάρι. Τα συναισθήματα αυτά, τα βιώνει εντονότερα η γυναίκα, που ενδόμυχα πιστεύει πως παραβιάζει τα κοινωνικά ήθη, αγχώνεται υπερβολικά και έτσι χωρίς καν να το καταλαβαίνει βλάπτει την υγεία της.
Από την άλλη, σύμφωνα με τους γερμανούς ερευνητές, είναι πιθανό ότι τα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας είναι πολύ πιο νέος, παραβιάζουν τα κοινωνικά ήθη και συνεπώς υφίστανται κοινωνικές «κυρώσεις» ως τίμημα, με την μορφή αυξημένου άγχους, που πλήττει κυρίως τις γυναίκες και αυτό συντομεύει το προσδόκιμο ζωής τους.
Ποια είναι η λύση;
Ο έρως χρόνια δεν κοιτά, όπως σοφά αναφέρει και η λαϊκή ρήση, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν μικρά μυστικά για να αποκομίσει το ζευγάρι τα μέγιστα οφέλη από το γάμο του. Ένα μικρό μυστικό σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το ζευγάρι να έχει περίπου την ίδια ηλικία ώστε να μην αντιμετωπίζει τα παραπάνω προβλήματα. Και φυσικά, ένα ζευγάρι μπορεί να συζητήσει αλλά και να συνεννοηθεί καλύτερα όταν βρίσκεται πάνω κάτω στην ίδια ηλικία και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ηλικιακού χάσματος.
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ
Πηγή: clickatlife.gr