Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου για περισσότερα από 30.000 χρόνια!

Βρέθηκαν ευρήματα που αποδεικνύουν τη μοναδική σχέση ανθρώπου-σκύλου.Τα σκυλιά αποτελούν μια πιστή συντροφιά για τον άνθρωπο για περισσότερα από 30.000 χρόνια, σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα δύο κρανία, 33.000 ετών, που βρέθηκαν σε ανασκαφές στη Σιβηρία και το Βέλγιο, υποδεικνύουν ότι τα σκυλιά εξημερώθηκαν πολύ νωρίτερα από κάθε άλλο ζώο, όπως πρόβατα, αγελάδες κ.α.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα υποστηρίζουν ότι τα κρανία των δυο σκύλων ήταν μικρότερα και τα σαγόνια τους μακρύτερα, σε αντίθεση με τα άγρια ζώα, όπως τους λύκους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα στενότερα σαγόνια τους για το κυνήγι.

Αυτό φανερώνει ότι τα σκυλιά διατηρούνταν για τη προστασία και τη συντροφικότητα από τους αρχαίους προγόνους μας, όπως ακριβώς κάνουμε και σήμερα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σκύλοι αποτελούν το πρώτο είδος ζώου που εξημερώθηκε από τον άνθρωπο, αρκετό καιρό πριν την εκτροφή ζώων για το κρέας και το δέρμα τους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν άνθρακα για να χρονολογήσουν την ηλικία των δύο κρανίων και στη συνέχεια εξέτασαν τις δομές των οστών, ώσπου κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι τα ζώα είχαν εξημερωθεί από τον άνθρωπο.

«Συνήθως, πιστεύουμε ότι στην αρχαιότητα οι άνθρωποι εξημέρωναν μονάχα αγελάδες, πρόβατα και αίγες, ζώα που παρήγαγαν τροφή μέσω του κρέατος ή δευτερεύοντα γεωργικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, μαλλί κλπ. Ωστόσο, ο άνθρωπος ανέπτυξε μια διαφορετική σχέση με τα σκυλιά. Μπορεί να μην παρέχουν τροφή ή άλλα προϊόντα, ωστόσο προσφέρουν κάτι σημαντικότερο: Ασφάλεια και συντροφιά. Μια σχέση μοναδική», επισημαίνει ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας, Greg Hodgins.


Πηγή: puppy-doggy.blogspot.gr
Categories: