Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Χαράτσι 50 ευρώ για γάμους, διαζύγια και κηδείες


Με συμβολαιογραφική πράξη που θα χρεώνεται 50 ευρώ θα πρέπει να δηλώνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 οι πολίτες τους θανάτους, τους γάμους και τα διαζύγιο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου προγράμματος «Αριάδνη» του υπουργείου Εργασίας, με στόχο την πάταξη φαινομένων πλαστών συντάξεων και επιδομάτων.

Χαράτσι 50 ευρώ για γάμους, διαζύγια και κηδείες
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι τα ταμεία θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Οι συμβολαιογράφοι όλης της χώρας θα έχουν πλέον την αρμοδιότητα της πιστοποίησης και της ηλεκτρονικής καταχώρησης δεδομένων που αφορούν γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια και θανάτους.
Η δαπάνη του συμβολαιογράφου, η οποία υπολογίζεται στα 40-50 ευρώ, θα βαρύνει τους πολίτες που προβαίνουν στη γνωστοποίηση γάμου ή διαζυγίου.
Στις περιπτώσεις θανάτου, το κόστος θα βαρύνει τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου στις περιπτώσεις γνωστοποίησης συμφώνων συμβίωσης.
Τα δεδομένα, που θα συλλέγουν οι συμβολαιογράφοι, θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς, στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλιση (ΗΔΙΚΑ Α.Ε), στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.
Με τον τρόπο αυτό, θα αναστέλλεται άμεσα η είσπραξη συντάξεων και παροχών από μη δικαιούμενα πρόσωπα, θα ακυρώνονται τα ασφαλιστικά βιβλιάρια από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι Δημόσιες Οικονομικές Εφορίες θα μπορούν να αξιολογούν, σε «ζωντανό χρόνο», τα νέα δεδομένα σε φορολογικό επίπεδο και σε επίπεδο περιουσιολογίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα συμβαίνουν κάθε χρόνο 110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης και 13.000 διαζύγια.
«Επιλύουμε το γόρδιο δεσμό της αιμορραγίας των Ταμείων» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εργασίας που έκανε παράλληλα λόγο «για μεταρρυθμιστικό άλμα, που καταπολεμά την παραβατικότητα εμποδίζοντας τη γέννησή της». Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι τα κενά του συστήματος επιτρέπουν να δημιουργούνται νησίδες παραβατικότητας.
«Η πλημμελής μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος και των Ληξιαρχείων, η αδυναμία ηλεκτρονικής διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφόρησης Ληξιαρχείων, που ήδη χειρίζονται ετησίως 2 εκατομμύρια εγγραφές, των Ασφαλιστικών Ταμείων και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων καθιστούν το σύστημα τυφλό και επιτρέπουν την παράνομη είσπραξη συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συντάξεις χηρείας εξακολουθούν να εισπράττονται από ωφελούμενους που έχουν συνάψει νέο γάμο, το ίδιο δε συμβαίνει και με συντάξεις άγαμων θυγατέρων που έχουν συνάψει νέο γάμο ή έχουν καταρτίσει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, οικογενειακά επιδόματα εξακολουθούν να καταβάλλονται σε διαζευγμένους που δεν έχουν πλέον την επιμέλεια.
Ακόμη δε και στην περίπτωση της νόμιμης διακοπής της σύνταξης, αυτή συχνά επέρχεται μετά τέσσερις μήνες, κάτι που στερεί από τα Ταμεία ρευστότητα που κυμαίνεται από τα 250 έως τα 300 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε δεν πρόκειται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με το έργο της ολοκλήρωσης του Εθνικού Μητρώου Πολιτών ή τα Ληξιαρχεία. Πρόσθεσε, όμως, ότι το έργο του Εθνικού Μητρώου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, ενώ οι ανάγκες των Ταμείων είναι άμεσες.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι τα ΚΕΠ έχουν μειωθεί και δεν ξεπερνούν τα 300 σε όλη τη χώρα και έχουν προβλήματα λειτουργίας, ενώ οι συμβολαιογράφοι έχουν παρουσία σε όλες τις έδρες των ειρηνοδικείων και καλύπτουν περισσότερα από 3.000 σημεία σε όλη την επικράτεια, ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το κόστος των Ταμείων από την κάλυψη της συμβολαιογραφικής δαπάνης, με βάση το μέσο όρο του αριθμού των θανάτων στη χώρα μας, δεν θα ξεπερνά τα 4.500.000 ευρώ, από τα οποία 500.000 ευρώ με τη μορφή τελών και χαρτοσήμου και 1 εκατ. ευρώ με τη μορφή φόρου θα επιστρέφουν στο κράτος. Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα κοστίζει λιγότερο από το 1% των πόρων που εξοικονομεί.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνο Βλαχάκη, που ήταν παρών στη συνέντευξη, το καθαρό κέρδος για τους συμβολαιογράφους θα κυμαίνεται στα 500 ευρώ, κατά μέσον όρο, για τον καθένα, σε ετήσια βάση.
Πηγή: ethnos.gr
Categories: