Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τα πολλά παυσίπονα προκαλούν… πονοκεφάλους!


Η συχνή χρήση παυσίπονων είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό πονοκεφάλων και παγιδεύει όσους υποφέρουν από αυτούς, σε ένα φαύλο κύκλο, όπου το φάρμακο γίνεται στην ουσία η αιτία να συνεχιστεί το πρόβλημα.
Τα πολλά παυσίπονα προκαλούν …πονοκεφάλους!
Η προειδοποίηση έρχεται από το βρετανικό ινστιτούτο υγείας NICE το οποίο υποστηρίζει ότι έως και 1.000.000 άνθρωποι στην Βρετανία υποφέρουν από ισχυρούς πονοκεφάλους που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί και οφείλονται στην υπερβολική δόση παυσίπονων.

Οι εν λόγω πονοκέφαλοι που προκαλούνται από τα πολλά φάρμακα, μοιάζουν με τους κοινούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
Παρότι τα παυσίπονα είναι η άμεση αντίδραση των περισσότερων στον πονοκέφαλο, μπορεί να κάνουν τον άνθρωπο που υποφέρει να νιώσει ακόμη χειρότερα, παγιδεύοντάς τον σε ένα φαύλο κύκλο.
Ο καθηγητής Μάρτιν Άντεργουντ, επικεφαλής της επιτροπής του NICE, δήλωσε: «Ο πονοκέφαλος γίνεται χειρότερος, οπότε παίρνεις ακόμη περισσότερα παυσίπονα…και αυτό γίνεται ολοένα και χειρότερο».
Προς το παρόν πάντως δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος είναι ο αριθμός των παυσίπονωνπου έχουν αυτή την επίδραση στον εγκέφαλο.
Μελέτες σε διάφορες χώρες, δείχνουν ότι περίπου 1%-2% του πληθυσμού υποφέρουν από τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από φάρμακα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λέει ότι το νούμερο κινείται πιο κοντά στο 5%.
Ο Manjit Matharu, νευρολόγος του Εθνικού Νοσοκομείου Νευρολογία και Νευροχειρουργικής της Βρετανίας αναφέρει το ethnos.gr, τονίζει: «Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Οι αριθμοί σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που εμφανίζουν πονοκεφάλους από υπερβολική δόση παυσίπονων είναι ένας στους 50, περίπου δηλαδή 1 εκατ. άνθρωποι που έχουν πονοκεφάλους σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση, επειδή χρησιμοποιούν παυσίπονα».
Πηγή: tsantiri.gr
Categories: