Η αντίστροφη μέτρηση για την απολογία των κατηγορουμένων στη ληστεία του αιώνα, όπως χαρακτηρίστηκε, έστρεψε και τα βλέμματα όλων στη στρατηγική απολογίας που ο καθένας θα ακολουθήσει.
Έτσι κι αλλιώς, το τι θα πεις σε μια υπόθεση καθ'όλα δεμένη, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Ωστόσο ξετυλίγοντας το μίτο της υπόθεσης και πίσω από την αναμφισβήτητη επιτυχία της Ασφάλειας Ηρακλείου, αναδεικνύονται λεπτομέρειες που όμως είναι τόσο καθοριστικές όσο απέχει η διαλεύκανση μιας υπόθεσης από την τοποθέτηση της στο αρχείο.
Η γκάφα του Αιώνα
Για μια υποτιθέμενη επαγγελματική ληστεία το γεγονός πως οι δράστες της δεν έκαψαν τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση ήταν ένα λάθος ολκής που μόνον αρχάριοι θα έκαναν. Αν οι δράστες έκαιγαν τα αυτοκίνητα δεν θα υπήρχε ένοχο αποτύπωμα και βέβαια γενετικό υλικό στα γάντια, στο στρατιωτικό γιλέκο και το σκούφο που, άγνωστο για ποιο λόγο άφησαν μέσα σ΄αυτά οι ληστές. Χωρίς αυτά τα στοιχεία η υπόθεση πιθανότατα θα κατέληγε στο αρχείο.
Η τύχη- βουνό της Αστυνομίας
Tο αρχικό στοιχείο που άνοιξε το δρόμο για την υπόθεση ήταν το αποτύπωμα του 34χρονου αγροτοκτηνοτρόφου στο τζάμι του κλεμμένου αυτοκινήτου. Το άτομο αυτό ήταν δακτυλοσκοπημένο σε παλαιότερη υπόθεση ναρκωτικών και το αποτύπωμα του ήταν ήδη καταχωρημένο στα αρχεία της Ασφάλειας. Η ταυτοποίηση του μετά την εύρεση του ήταν υπόθεση ρουτίνας και άνοιξε το δρόμο για το κουβάρι της υπόθεσης.
Οποιοδήποτε άλλος από τους τρεις άφηνε αποτύπωμα εκτός από τον συγκεκριμένο θα ήταν άχρηστο υλικό για την Αστυνομία, που δεν θα μπορούσε να πιαστεί για να "ξεκλειδώσει" τη ληστεία. Άρα όχι απλά είχε τύχη η ΕΛ.ΑΣ., αλλά έπιασε ... τον πρώτο αριθμό του τζόκερ!
Από εκεί και πέρα μετά την άρση του απορρήτου των συνδιαλέξεων βρέθηκε με ποιούς μίλησε ο αγροτοκτηνοτρόφος κι εύκολα βρέθηκε η άκρη του νήματος. Ταυτοποίηση βέβαια με το γενετικό υλικό των άλλων δραστών δεν υπήρξε πριν τη σύλληψη τους τα ξημερώματα της Πέμπτης, οπότε και ελήφθη και σε χρόνο-ρεκόρ ταυτοποιήθηκε από το εγκληματικό εργαστήρι της Αθήνας.
Το...ξεμπρόστιασμα του ταξιτζή
H κουβέντα - εξομολόγηση με τον αστυνομικό μπορεί να μην θεωρείται αξιόπιστο προανακριτικό υλικό αλλά δύσκολα δεν θα προσμετρηθεί από τους δικαστές όταν φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ταξιτζής είπε στον αστυνομικό που τον συνόδευε πως δέχτηκε τηλέφωνο από τον γνωστό του αγροτοκτηνοτρόφο για να πάει με το ταξί του να τους πάρει από κάπου και να μεταφέρει κάποια δέματα. Όπως είπε στο προκαθορισμένο ραντεβού, λίγο μετά τη ληστεία, έφτασαν με ένα λευκό αυτοκίνητο ο γνωστός του κι άλλοι δύο που δεν ήξερε.
Εκεί του είπαν να μεταφέρει με το ταξί του τους 14 σάκους που ήταν στο πορτ μπαγκάζ, στο ποιμνιοστάσιο του 34χρονου στο Μπαλί, που ήξερε που ήταν, κι αυτοί θα ακολουθούν με το άσπρο αυτοκίνητο. Όπως και έγινε, λέει πάντα σύμφωνα με πληροφορίες στον αστυνομικό ο ταξιτζής και όταν έφτασαν του έδωσαν 20.000 ευρώ και την επομένη άλλες 3.000 χιλιάδες, ενώ έκτοτε δεν είχε καμμιά σχέση μαζί τους.
Το ενδιαφέρον πλέον ανακριτικά είναι πως θα συμπεριφερθούν ενώπιον της ανακρίτριας και με το δεδομένο πως την κατάθεση- ψυχής στον αστυνομικό μπορεί να την πήρε πίσω ο ταξιτζής αλλά μοιραία θα παίξει το ρόλο της και στο δικαστήριο αλλά και στη σχέση των κατηγορουμένων μεταξύ τους, αφού δεν είναι σίγουρο πως και τα άλλα στόματα θα εξακολουθούν να είναι κλειστά!
Πηγή: newsnow.gr