Ένας 80χρονος ομογενής από τη Βαλτιμόρη, πρώην επιχειρηματίας, που όμως έχει πέσει έξω, έχει γεμίσει το τελευταίο διάστημα τα σχολεία και τους Δήμους της χώρας με επιταγές εκατομμυρίων ακόμη και δισεκατομμυρίων, οι οποίες, όμως, όπως φαίνεται δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα, είναι δηλαδή… μαϊμού.
Την είδηση μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την επιταγή ύψους ενός δισ. δολαρίων που έστειλε ο εν λόγω ομογενής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, προκαλώντας αναστάτωση και εγείροντας ερωτηματικά και προβληματισμό τόσο στη διεύθυνση του σχολείου, όσο και στο Δήμο της πόλης.
Στο φάκελο που απεστάλη προς το σχολείο, εκτός από την επιταγή, ύψους ενός δισ. δολαρίων υπήρχε και ένα απόκομμα της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας», με ρεπορτάζ που αφορούσε τις εκθέσεις που έγραψαν μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου με θέμα, πως βιώνουν την οικονομική κρίση. Πάντως εκτός από το όνομα του ομογενούς και την ταχυδρομική θυρίδα, ο φάκελος δεν ανέφερε κανένα άλλο στοιχείο.
Η επιταγή έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στη διεύθυνση του σχολείου όσο και στο δήμο Καλαμαριάς, οι οποίοι από τη στιγμή που πήραν την επιταγή στα χέρια τους, άρχισαν να ερευνούν την εγκυρότητά της και αν έχει αντίκρισμα.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημήτρη Μάρδα, η κίνηση του ομογενή από τη Βαλτιμόρη συνδέεται με μια πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή έρευνας που ανέλαβε πέρσι ο ίδιος, ως καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο εκείνης της πρωτοβουλίας, οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του 1ου δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, κλήθηκαν να γράψουν, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, εκθέσεις για το πώς βιώνουν την κρίση και τις προτάσεις που κάνουν για την αντιμετώπισή της.
«Λάβαμε την επιταγή, μαζί με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» που το έκανε να μοιάζει με έπαινο. Το ποσό βέβαια, επειδή είναι υπερβολικά μεγάλο, μας έβαλε σε σκέψεις. Όχι ότι δεν υπάρχουν βαθύπλουτοι άνθρωποι που κάνουν ευεργεσίες. Σε εκείνες τις περιπτώσεις όμως, υπάρχουν ειδικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τα κεφάλαια που επιθυμεί ο δικαιούχος να επιστρέψει στην κοινωνία», επεσήμανε ο κ.Μάρδας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογκλίδης, είπε ότι ο δήμος είναι υποχρεωμένος να διερευνήσει την υπόθεση και βρίσκεται σε αναμονή απάντησης από την τράπεζα στην οποία έχει κατατεθεί η επιταγή.
Πάντως, στο… «ίδιο έργο θεατές» φαίνεται πως έγιναν πριν από λίγες μέρες και κάποιοι άλλοι γηγενείς, αυτή τη φορά στα Δωδεκάνησα.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Χάλκης, Μιχάλης Πατρός, έλαβε μια επιταγή 100 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία απέστειλε ο ίδιος ομογενής από τη Βαλτιμόρη, ως ευεργεσία με ερέθισμα μια συνέντευξη του δημάρχου που δημοσιεύτηκε σε ένα ομογενειακό μέσο. «Το νέο αναστάτωσε το νησί. Κάναμε μια έρευνα και επικοινωνήσαμε με ομογενείς από τη Χάλκη στη Βαλτιμόρη αλλά και με την τράπεζα από την οποία προήλθε η επιταγή σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Διαπιστώσαμε, αφενός ότι η επιταγή ήταν ακάλυπτη, αφετέρου ότι πρόκειται για έναν ηλικιωμένο κύριο, γύρω στα 80, πρώην επιχειρηματία, που όμως δυστυχώς οι επιχειρήσεις του ‘έπεσαν έξω’», επεσήμανε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο δήμαρχος.
«Από ό,τι μας είπαν στη συγκεκριμένη τράπεζα το μπλοκ των επιταγών που είχε στην κατοχή του ο ομογενής, δεν είχε πλέον αρκετά φύλλα. Έτσι μάλλον, θα άφηναν το θέμα να λήξει εκεί, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του. Εμείς δεν ασχοληθήκαμε περαιτέρω με την υπόθεση… Όμως, μιλώντας το επόμενο διάστημα και με άλλους δημάρχους στα Δωδεκάνησα, συγκεκριμένα από την Κάρπαθο και τη Λέρο, διαπίστωσα ότι έλαβαν κι εκείνοι ακάλυπτες επιταγές από τον ίδιο κύριο. Για εμάς πλέον, είναι μια ιστορία που μοιάζει με ανέκδοτο και μας κάνει να χαμογελάμε», τόνισε ο δήμαρχος. Ευχήθηκε πάντως, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης να υπάρχει αντίκρισμα και να πάνε τα χρήματα στα σχολεία.
Αυτή είναι η δεύτερη ιστορία το τελευταίο διάστημα με… ευεργεσίες ομογενών που αναστατώνει την ελληνική κοινωνία. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ξέσπασε μεγάλος «ντόρος» από μια ανάλογη ιστορία, με μια δωρεά από ομογενείς που έφτανε το αστρονομικό ποσό των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το οποίο προοριζόταν για να ξεχρεώσει η χώρα το χρέος της…
Αν θα αποδειχθεί «άνθρακες ο θησαυρός» και στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κάτι που σύντομα αναμένεται να γίνει γνωστό, αναφέρει το iefimerida.gr.
Πηγή: tsantiri.gr