Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Παρουσία του Κώστα Γαβρά τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης


Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε επίσημα την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το αφιέρωμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» και την ειδική προβολή της ταινίας «Καραβάτζο» του Ντέρεκ Τζάρμαν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.
Το «παρών» έδωσαν ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης και πρόεδρος της γαλλικής Ταινιοθήκης, Κώστας Γαβράς, και η υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, Αργυρώ Μεσημέρη.

Σαν Φεστιβάλ μεγάλης διάρκειας
Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο κ. Εϊπίδης επεσήμανε: «Είναι μια ειδική βραδιά για μας, πρόκειται για το αποτέλεσμα πολύ χρόνου, πολλής δουλειάς και πολλών ελπίδων, το οποίο πραγματώνεται. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης θα παρουσιάζει κινηματογράφο ποιότητας όλη τη χρονιά, σαν ένα Φεστιβάλ μεγάλης διάρκειας. Ήταν ένα όνειρο το οποίο αποτελεί πλέον γεγονός».
Απευθυνόμενος στο κοινό της κατάμεστης αίθουσας, συμπλήρωσε: «Εσείς είστε οι πρώτοι θεατές της Ταινιοθήκης και αξίζουν πραγματικά και σε εσάς συγχαρητήρια. Έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας τον διακεκριμένο σκηνοθέτη και πρόεδρο της γαλλικής Ταινιοθήκης Κώστα Γαβρά, κι ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι της παρουσίας του».
Η Ταινιοθήκη δεν είναι μόνο αρχείο
Ο Κώστας Γαβράς, στον χαιρετισμό του δήλωσε: «Είμαι πολύ ευτυχής για τη δημιουργία της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης. Όπως είδα και στο πρόγραμμα, πρόκειται για πολύ καλά φιλμ, τα οποία αποτελούν την ιστορία του κινηματογράφου. Αυτή η ιστορία δεν είναι ανιαρή, όπως κάποιες φορές μπορεί να είναι η Ιστορία, αλλά είναι προς ευχαρίστηση του θεατή». Και συνέχισε: «Μια Ταινιοθήκη διαθέτει ταινίες που δεν μπορούμε να δούμε στις εμπορικές κινηματογραφικές αίθουσες. Σε αυτή βλέπουμε φιλμ που μας θυμίζουν τι ήταν ο κινηματογράφος και τι μπορεί να γίνει, βλέπουμε φιλμ για τους νέους και για τα παιδιά. Η Ταινιοθήκη δεν είναι μόνο αρχείο, είναι κάτι ζωντανό. Καλή σας επιτυχία».
Ταινίες, ντοκιμαντέρ και έκθεση φωτογραφίας
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» που εγκαινιάζει την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν επίσης οι ταινίες «Έγκον Σίλε - Εγώ λάτρεψα το γυμνό» των Herbert Vesely & Leo Tichat, «O λαϊκός ζωγράφος Πιροσμανί» του Giorgi Shengelaya, το ντοκιμαντέρ «Ο ζωγράφος Πικάσο» του Luciano Emmer, καθώς και τα μικρού μήκους φιλμ «Τουλούζ Λωτρέκ» του Robert Hessens, και «Βαν Γκογκ», «Πωλ Γκωγκέν» και «Γκερνίκα» του Alain Resnais.
Με επίκεντρο τους διάσημους ζωγράφους, οι ταινίες αναδεικνύουν τις εκλεκτικές συγγένειες, τις διαχρονικές σχέσεις και την οπτική μαγεία που προκύπτει από την όσμωση ανάμεσα στον κινηματογράφο και τη ζωγραφική. Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το αφιέρωμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» εμπλουτίζεται από την έκθεση φωτογραφίας «Stop - carré στο ευρωπαϊκό σινεμά», η οποία περιλαμβάνει 57 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από ταινίες των σημαντικότερων Ευρωπαίων σκηνοθετών, που επηρέασαν την εξέλιξη της γλώσσας και της αισθητικής του κινηματογράφου.
Πρόκειται για φιλμ τα οποία αντιπροσωπεύουν κυρίαρχα ρεύματα στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης αλλά και διακεκριμένους δημιουργούς του σινεμά. Η έκθεση διαρκεί έως τις 11 Νοεμβρίου και φιλοξενείται στην Αποθήκη Γ΄, στο Λιμάνι.
Πηγή: naftemporiki.gr