Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ο Παπακωνσταντίνου γνώριζε τα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ από το 2010

Στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ κατέθεσε σήμερα η πρώην  προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Καίτη Φρατζεσκάκη.

 Ο Παπακωνσταντίνου γνώριζε τα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ από το 2010


Η κ. Φρατζεσκάκη αποκάλυψε πως πολλά από τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ υπάρχουν και στη λίστα των 1.750 «ισχυρών» που κατήρτισε η ίδια και οι συνεργάτες της, αδειάζοντας με αυτό τον τρόπο τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου…

Η υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών και υπεύθυνη της ομάδας Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου ουσιαστικά «κάρφωσε» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την μη αξιοποίηση των στοιχείων ως φορολογικό εργαλείο, που θα απέφερε έσοδα στο κράτος.
Συγκεκριμένα, η κυρία Φραντζεσκάκη κατά την κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής φέρεται να είπε ότι η «λίστα Λαγκάρντ θα μας βοηθούσε στους ελέγχους. Θα είχαμε εντοπίσει πολύ πιο γρήγορα εκείνες τις περιπτώσεις που πρέπει να ελεγχθούν και κατά συνέπεια θα εισέρρεαν πιο εύκολα έσοδα στα δημόσια ταμεία».

Εξήγησε δε ότι πολλά από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ και τα οποία τα γνώριζε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου είναι κοινά με αυτά που περιλαμβάνει η λίστα των 1.750 «ισχυρών» που κατάρτισε η ομάδα της πριν από λίγους μήνες.

Επομένως, αν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνώριζε για τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ από το 2010, πως είναι δυνατόν να μην είχε ενημερωθεί ο τότε πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου για ένα τόσο σημαντικό θέμα;
Μήπως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε και αποφάσισε να κουκουλώσει το θέμα; 
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα φορολόγησης έχει καταρτίσει κατάλογο φορολογούμενων οι οποίοι βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο 120 ελεγκτών.

Τα κριτήρια που ανοίγουν την πόρτα των ελέγχων είναι το τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ή αγορές αγαθών αξίας μεγαλύτερης των 450.000 ευρώ ή αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ
Ήδη, σύμφωνα με την κυρία Φραντζεσκάκη η Ομάδα Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου έχει βεβαιώσει φόρους σε 880 περιπτώσεις.  Η μάρτυρας ωστόσο άφησε αιχμές για τον κ. Γιώργο Μαυραγάνη αναφορικά με την ταχύτητα των εισπράξεων.
Το απόγευμα αναμένεται να καταθέσει στην προανακριτική η ιδιαιτέρα του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, Γαλάτια Μανέ.

Πηγή: troktiko.eu
Categories: