Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

«Ξηλώνονται» 25 κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ


Στο ξήλωμα 25 διευθυντών του ΣΔΟΕ προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα κ. Γιώργος Μαυραγάνης. Με τις απομακρύνσεις επιχειρείται η αντικατάσταση σχεδόν του συνόλου της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΣΔΟΕ με επίσημη δικαιολογία των αλλαγών την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του σώματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα ασφαλείς πληροφορίες, οι αλλαγές στην υπηρεσιακή ηγεσία του ΣΔΟΕ θα είναι σαρωτικές καθώς δεν πρόκειται να «γλιτώσει» ούτε η επιτελική ομάδα που ασχολείται με πολιτικά ευαίσθητες υποθέσεις, όπως είναι ο έλεγχος των 2.000 καταθετών που περιλαμβάνονται στη λίστα Lagarde.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών κάνοντας χρήση της αρμοδιότητας που του δίνει η νομοθεσία για την στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αντικατάσταση 25 διευθυντών και υποδιευθυντών του ΣΔΟΕ από όλες τις υπηρεσίες της χώρας. Μεταξύ αυτών που πρόκειται να αντικατασταθούν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, περιλαμβάνεται και η υπηρεσιακή ηγεσία της Διεύθυνσης Ελέγχων της Περιφερειακής Διεύθυνσης, δηλαδή ο διευθυντής κ. Ν. Παναγιωτόπουλος και ο υποδιευθυντής κ. Κ. Διώτης. Ο πρώτος με απευθείας ανάθεση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη έχει τεθεί επικεφαλής της ελεγκτικής ομάδας που πραγματοποιεί τους ελέγχους στους καταθέτες της λίστας Lagarde. Είναι ο ίδιος που πρόσφατα κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ ότι το ΣΔΟΕ είναι υποστελεχωμένο με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ταχύτητα διενέργειας των φορολογικών ελέγχων. Επίσης, στη λίστα των 25 που απομακρύνονται περιλαμβάνονται σχεδόν και όλοι οι περιφερειακοί διευθυντές και υποδιευθυντές του ΣΔΟΕ (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Μακεδονίας κ.ά). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τις αντικαταστάσεις δεν έχουν ενημερωθεί από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά.
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο είχε σημειωθεί τριβή μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων λόγω απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών να αντικαταστήσει 165 στελέχη εφοριών και του ΣΔΟΕ. Μετά από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι αντικαταστάσεις πάγωσαν προσωρινά. Τελικά στις αρχές του 2013 αντικαταστάθηκαν 63 διευθυντές και υποδιευθυντές υπηρεσιών. Σε αυτούς που μετακινήθηκαν τότε περιλαμβάνεται και ο διευθυντής Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ κ. Ν Λέκκας ο οποίος τοποθετήθηκε προϊστάμενος στην Α' ΔΟΥ (εφορία) Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα πιέζει σθεναρά την κυβέρνηση προκειμένου το ΣΔΟΕ να ανεξαρτητοποιηθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση. Για να γίνει αυτή η ανεξαρτητοποίηση η τρόικα ζητά η αρμοδιότητα για το ΣΔΟΕ να περάσει στον νέο μόνιμο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θ. Θεοχάρη ο οποίος έχει 5ετή θητεία. Προς το παρόν η κυβέρνηση αντιστέκεται στην αλλαγή αυτή. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας για το φορολογικό μηχανισμό. Το τεχνικό κλιμάκιο για τη φοροδιαφυγή σημειώνει στην έκθεση ότι έχει ζητηθεί επανειλημμένως από τον αρμόδιο υφυπουργό (εννοούν τον κ. Μαυραγάνη) να περάσει η αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει η σχετική αλλαγή.
capital.gr (Σπύρος Δημητρέλης)
Πηγή: thessalianews.gr
Categories: