Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Γιάννης Στουρνάρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Θα μεταφερθούν σε εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα

Γιάννης Στουρνάρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα


«Η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει ποια τράπεζα θα απορροφήσει τα κυπριακά ιδρύματα στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο συνήλθε μετά την απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα στις καταθέσεις στην Κύπρο, και στο οποίο συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. ΓιώργοςΠροβόπουλος.

Όπως επισήμανε αρχικά ο υπουργός, διασφαλίζονται οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ενώ με τις αποφάσεις του Eurogroup δεν επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Το Συμβούλιο, συνέχισε ο υπουργός, εισηγήθηκε την μεταφορά του ενεργητικού των  Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ίδρυμα στην Ελλάδα.

Για το σκοπό αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις κυπριακές τράπεζες έχουν 319 υποκαταστήματα στην Ελλάδα με 5.000 εργαζόμενους. Το κόστος απορρόφησης υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συμβουλίου συστημικής ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου, με θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο και ειδικότερα για το τι θα συμβεί με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει από από το πρωί του Σαββάτου, ότι δηλαδή οι καταθέσεις στις δυο κυπριακές τράπεζες που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν θα επηρεασθούν από την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα», που θα ισχύσει για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες.


Πηγή: tovima.gr
Categories: