Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Νέα μείωση της φορολογίας των ενοικίων


Νέα μείωση της φορολογίας εκμετάλλευσης των ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών υπό την πίεση της τρόικας. 

Φωτογραφία για Νέα μείωση της φορολογίας των ενοικίων


Την ώρα που το ΥΠΟΙΚ θέτει στο τραπέζι την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, η τρόικα επιβάλει την κατάργηση ενός άλλο φόρου: του συμπληρωματικού φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια. 


Δεν πρόκειται, ωστόσο, για κάποια πρόθεση της τρόικας να ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες. Ουσιαστικά τους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μειώσουν τα ζητούμενα μισθώματα προκειμένου να γίνει πράξη η εσωτερική υποτίμηση στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με το capital.gr, το γεγονός ότι η τρόικα ποντάρει πολύ στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ζητούμενων μισθωμάτων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη από την Πρωτοχρονιά μείωσε σημαντικά για την πλειονότητα των ιδιοκτητών το φόρο εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων. Συγκεκριμένα, θεσπίστηκε αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από μισθώματα η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος και με συντελεστή 33% για το υπερβάλλον εισόδημα.  

Ο τρόπος αυτός φορολόγησης αν και επιβαρύνει όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα μόνο από μισθώματα καθώς χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ (προκύπτει φόρος 500 ευρώ), εντούτοις οι ιδιοκτήτες που έχουν και άλλα εισοδήματα (π.χ. μισθούς και συντάξεις) θα έχουν ελάφρυνση. Αυτό γίνεται επειδή με το καθεστώς που ίσχυε έως και το τέλος του 2012 το εισόδημα από ενοίκια αθροιζόταν με το υπόλοιπο εισόδημα του φορολογούμενου και έφθανε να φορολογείται ακόμη και με 45%. 

Ας δούμε ένα παράδειγμα :

Ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα από συντάξεις 20.000 ευρώ ο οποίος εισπράττει και ενοίκια ύψους 12.000 ευρώ κατέβαλε με το σύστημα φορολόγησης που ίσχυε το 2012 φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια ύψους 3.600 ευρώ. Για το εισόδημα από συντάξεις κατέβαλε φόρο εισοδήματος 2.420 ευρώ και με την προσθήκη του εισοδήματος 12.000 ευρώ από τα ενοίκια στη φορολογική κλίμακα πλήρωνε επιπλέον 3.600 ευρώ. Με το νέο σύστημα φορολόγησης αντί για 3.600 ευρώ θα πληρώσει φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια ύψους 1.200 ευρώ.

Τώρα η τρόικα θέτοντας ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου επί των ενοικίων επιχειρεί νέα παρέμβαση στην κτηματαγορά με στόχο τη μείωση των ζητούμενων μισθωμάτων. Όπως προκύπτει από τα κείμενα της τρόικας για την έγκριση των δόσεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να περιλάβει στο νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος που θα κατατεθεί τον ερχόμενο Μάιο και διάταξη με την οποία θα καταργείται σταδιακά ο συμπληρωματικός φόρος επί των ενοικίων. Ο συγκεκριμένος φόρος είναι 1,5% για τα μισθώματα από κατοικίες επιφάνειας έως 300 τ.μ. και 3% για μεγαλύτερες κατοικίες και τα επαγγελματικά ακίνητα. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ από την εκμίσθωση ενός καταστήματος χρεώνεται με συμπληρωματικό φόρο ύψους 300 ευρώ.

Πηγή: inews.gr
Categories: