Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Κρυφάκουσε τον Ερντογάν να λέει:«Μισώ Έλληνες και Αρμενίους»

Αναστάτωση από την αποκάλυψη του Γάλλου τραγουδιστή Σαρλ Ασναβούρ, ο οποίος έχει τοποθετηθεί πρέσβυς της Αρμενίας στην Ελβετία

Κρυφάκουσε τον Ερντογάν να λέει:«Μισώ Έλληνες και Αρμενίους»


Σάλο προκαλεί στη διεθνή κοινότητα η αποκάλυψη που έκανε ο γνωστός Γάλλος τραγουδιστής Σαρλ Ασναβούρ για άποψη που φέρεται να εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των Ελλήνων και των Αρμενίων, στο περιθώριο των διαβουλεύσεων για την αρμενο-τουρκική προσέγγιση. Ερωτηματικά προκαλεί μάλιστα η σημερινή αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στις διπλωματικού χαρακτήρα δραστηριότητες για την προσέγγιση των δύο πλευρών συμμετέχει ο κ. Σαρλ Ασναβούρ διότι έχει τοποθετηθεί στο θώκο του πρέσβεως της Αρμενίας στην Ελβετία. Σε κάποια στιγμή ο διάσημος τραγουδιστής άκουσε τον Τούρκο πρωθυπουργό να παρεδέχεται: «Μισώ τους Έλληνες και τους Αρμενίους»!
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο κ. Ασναβούρ μιλώντας στο ελβετικό κανάλι RTS στο περιθώριο του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στο Φράιμπουργκ. Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον πρέσβυ της Αρμενίας στη Βέρνη να διηγηθεί την ιστορία της οικογένειάς του. Εκείνος εξιστόρησε την περιπέτεια της προσφυγιάς μετά την αγωνιώδη σωτηρία από τη γενοκτονία που έκαναν οι Τούρκοι εναντίον των Αρμενίων και των Ποντίων. Σε κάποια στιγμή μάλιστα, αναφέρθηκε ότι πέρασε σχεδόν ένας αιώνας για να γίνουν τα πρώτα δειλά βήμα επαναπροσέγγισης Αρμενίας – Τουρκίας.
Η προσωπική συνάντηση
Σ’ αυτό το σημείο, ο κ. Ασναβούρ απεκάλυψε ότι σε προσωπική συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εκείνος αναφέρθηκε στο μίσος που τρέφει έναντι των Αρμενίων και των Ελλήνων. Η δήλωση αυτή προκάλεσε έκπληξη στον επικεφαλής της αρμενικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελβετία όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
Μιλώντας στο δημοσιογράφο, ο κ. Ασναβούρ υπενθύμισε ότι είναι απόγονος όσων κατάφεραν ύστερα από μύρια βάσανα και κακουχίες να γλυτώσουν από την μεγάλη γενοκτονία των χριστιανών της Μικράς Ασίας. Επανέλαβε ότι οι γενοκτονίες εναντίον των Αρμενίων και των Ποντίων αποτελούν «θλιβερά στίγματα στην παγκόσμια ιστορία».
«Οι Αρμένιοι σήμερα είναι φυγάδες όταν πηγαίνουν στην Τουρκία, εκεί που ήταν κάποτε τα πατροπαράδοτα χώματα τους. Στην Τουρκία εκεί όπου έζησε ο παππούς μου και οι πρόγονοι μου, σήμερα δεν μπορώ να βρω τα ίχνη τους, το ίδιο το σπίτι του παππού μου δεν υπάρχει και όσα σήμερα έχουν απομείνει στην περιοχή όπου ζούσαν οι προγονοί μου, μου είναι αγνώριστοι», δήλωσε ο κ. Ασναβούρ.
Προσεκτική απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Ύστερα από το ντελίριο της τελευταίας εβδομάδας απέναντι στον Ελληνισμό και στα σενάρια που κυκλοφορούν για το αναθεωρημένο πλαίσιο σχέσεων που εισηγούνται οι επιτελείς της Άγκυρας στο πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο για την Ελλάδα και την Κύπρο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επεχείρησε να απαντήσει στις καταγγελίες του κ. Ασναβούρ.
«Αντικρούουμε σθεναρά αυτή την αβάσιμη και χωρίς νόημα κατηγορία. Έχουμε τονίσει με έμφαση ότι είναι λάθος να αναβιώνουμε την εχθρότητα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι χαιρετίζει τις προτάσεις του πρέσβεως της Αρμενίας στην Ελβετία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε με μέρη της “διαγνώσεώς” του, πιστεύουμε ότι η ορθή μέθοδος για να διαμορφώσουμε ένα κοινό μέλλον με διάλογο και αλληλοκατανόηση», συμπλήρωσε ο συνεργάτης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Ως γνωστόν, οι «διαγνώσεις» του νέο-οθωμανικού κατεστημένου απαιτούν υποταγή, προσκύνημα και πλήρη εκχώρηση δικαιωμάτων.
Αυτά περιγράφει το «Στρατηγικό βάθος», το οποίο ούτε απόρρητο, ούτε διαβαθμισμένο είναι.  
Πηγή: newsbomb.gr
Categories: