Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Τι είναι και πώς να προστατευτείτε


Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά.
Τι είναι και πώς να προστατευτείτε
Στους πάσχοντες προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις μέρες μας και υπολογίζεται ότι προσβάλλει μια στις τρεις γυναίκες, ενώ το 50% των γυναικών άνω των 50 ετών θα παρουσιάσει ένα τουλάχιστον κάταγμα σχετιζόμενο με την οστεοπόρωση.
Η λήψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για γερά οστά που δε θα προσβληθούν το ίδιο εύκολα από την οστεοπόρωση.
Μια πολύ καλή πηγή είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά πλούσια σε ασβέστιο είναι και τα ψάρια, όπως σαρδέλες, μπακαλιάρος, το χταπόδι, τα ξερά φασόλια και άλλες τροφές.
Επίσης, η μείωση της λήψης καφεΐνης και του καπνίσματος δρα ευεργετικά στα οστά.
Η καφεΐνη προκαλεί μείωση της οστικής πυκνότητας προκαλώντας αυξημένη απώλεια ασβεστίου.
Το κάπνισμα από την άλλη πλευρά εμποδίζει την ανάπτυξη της οστικής μάζας, ενώ τέλος, η βασικότερη κίνηση προστασίας από την οστεοπόρωση είναι η άσκηση.
Αρκούν 20 λεπτά ήπιας άσκησης 3 φορές την εβδομάδα που αξίζει να αφιερώσουμε για το καλό της υγείας μας, ενώ το ποδήλατο, το περπάτημα και το κολύμπι αποτελούν ιδανικούς τύπους άσκησης για αυτό το σκοπό.
Πηγή: radar.gr
Categories: