Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Νέα μορφή ζωής ανακάλυψαν στη λίμνη Βοστόκ Ρώσοι επιστήμονες


Νέους τύπους βακτηριακής ζωής ανακάλυψαν στα νερά της υπόγειας λίμνης Βοστόκ, στην Ανταρκτική, Ρώσοι επιστήμονες.
Μετά από μια δεκαετία ερευνών και γεωτρήσεων, η Ρωσία κατάφερε τελικά πέρυσι να «τρυπήσει» την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης, που  παραμένει απομονωμένη κάτω από τους πάγους για 14 εκατομμύρια χρόνια, και να συλλέξει δείγματα υδάτων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η λίμνη Βοστόκ, κάτω από τέσσερα χλμ πάγου, με έκταση περίπου 15.000 τ. χλμ. και βάθη που ξεπερνούν τα 800 μέτρα, κρύβει στοιχεία για το πώς ήταν ο πλανήτης πριν την εποχή των παγετώνων, καθώς και στοιχεία για ζωή σε άλλους πλανήτες.
«Αφού αποκλείσαμε όλους τους γνωστούς παράγοντες μόλυνσης βρήκαμε βακτηριακό DNA που δεν ταιριάζει με κανένα γνωστό είδος στις παγκόσμιες βάσεις δεδομένων», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA ο  Sergei Bulat, από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Αγίας Πετρούπολης.
«Αν αυτά τα βακτήρια είχαν εντοπιστεί στον Άρη τότε αναμφίβολα θα λέγαμε ότι υπάρχει ζωή στον Άρη, όμως αυτό είναι DNA που συλλέχθηκε από τη Γη», τόνισε ο επιστήμονας προσθέτοντας ότι «αυτή η μορφή ζωής δεν έχει αναγνωριστεί ή κατηγοριοποιηθεί».
Πέρασαν πολλά χρόνια έως ότου σχεδιαστεί και εφαρμοστεί το πρόγραμμα γεωτρήσεων στη λίμνη Βοστόκ, κυρίως λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από τη θέση της στην καρδιά των πάγων της Ανατολικής Ανταρκτικής, όπου στις 21 Ιουλίου του 1983 καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη, στους μείον 89 βαθμούς Κελσίου.
Πρόσφατα Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις σε μια άλλη λίμνη της Ανταρκτικής, τη λίμνη Whillans.
Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι Αμερικανοί επίσης εντόπισαν μικροβιακή ζωή, ωστόσο τα νερά της λίμνης Whillans θεωρείται ότι είναι λιγότερο απομονωμένα συγκριτικά με τη λίμνη Βοστόκ.
Πηγή: on-news.gr
Categories: