Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Φέσι 14 εκατ. ευρώ στα Τέμπη έβαλαν οι φορτηγατζήδες


Τελεσίγραφο για διακανονισμό οφειλών συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ στέλνουν οι εργολάβοι που κατασκευάζουν τα Τέμπη προς τις μεταφορικές και μεγάλες εταιρείες που «φέσωσαν» τα διόδια των Τεμπών και στερούν από το δημόσιο ΦΠΑ συνολικού ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.



Η αιμορραγία εσόδων έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις συμβάσεις παραχώρησης που οι κατασκευαστές επιδιώκουν να νοικοκυρέψουν τα «οικονομικά» τους για να εξασφαλίσουν την συνεισφορά τους στην χρηματοδότηση των έργων που αναμένεται να εκτιναχθεί από τους νέους επιτοκιακούς όρους που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες.


Το επιτόκιο με το οποίο υπογράφτηκαν οι συμβάσεις με τις τράπεζες το 2007 ήταν κάτω από 1%. Αυτά τα επιτόκια υπάρχουν πλέον μόνο σε ένα… φανταστικό οικονομικό περιβάλλον, αυξάνοντας το χρηματοδοτικό κόστος των έργων που θα κληθούν να καλύψουν μαζί με το δημόσιο.

Ένα από τα ωριμότερα οδικά έργα των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων (έχει κατασκευαστεί το 75% του δρόμου), που αποτελεί γέφυρα διασύνδεσης του βορρά με το νότο έχει πληγεί σοβαρά την τελευταία διετία από τους επαγγελματίες κακοπληρωτές. Είναι το δεύτερο χαστούκι, μετά τις σοβαρές απώλειες από την μείωση της κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους που στο Μαλιακός-Κλειδί αγγίζει σε σχέση με το 2008 το 35%.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχει ήδη προχωρήσει σε δεκάδες αγωγές αλλά και σε έκδοση διαταγών πληρωμής κατά των επιχειρήσεων που παραβαίνουν το νόμο και προειδοποιεί για άμεση εφαρμογή νομικών ενεργειών προκειμένου να εισπραχθούν τα ποσά.

Από το σύνολο της οφειλής μόνο το 5% εκτιμάται ότι αφορά ΙΧ οχήματα, καθώς το κίνημα «δεν πληρώνω» έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες μετά τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς των προστίμων που προβλέπει ο νόμος.

Η εταιρεία μετά από συνεννόηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης από τις 15 Μαρτίου έχει ζητήσει από τα μέλη της να προχωρήσουν σε διακανονισμό πληρωμών. Όπως όμως σημειώνουν, ουδείς εξ αυτών έχει προσέλθει.

Η κοινοπραξία του έργου σκοπεύει να παρατείνει την ημερομηνία διακανονισμού μέχρι τα τέλη Απριλίου. Σε διαφορετική περίπτωση πρόστιμα 2.000 ευρώ θα εκτιναχθούν με βάση το νόμο στα 40. 000 ευρώ.

Όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης σε περίπτωση άρνησης πληρωμής, δίνεται περιθώριο 15 ημερών για την εξόφληση του ποσού και σε αντίθετη περίπτωση εκδίδεται διαταγή πληρωμής με την επιβολή του 20πλάσιου προστίμου.

Πηγή: xespao.blogspot.com
Categories: