Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πάνω από 70 νεκροί σε ορυχεία της Κίνας

Μία νέα έκρηξη μεθανίου σε στοά ανθρακωρυχείου στη βορειοανατολική Κίνα προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, ενώ άλλοι 11 φέρονται αγνοούμενοι, τη στιγμή που σε άλλη παρόμοια έκρηξη στο ίδιο ορυχείο τρεις ημέρες νωρίτερα είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι 28 ανθρακωρύχοι, ενώ από μία γιγαντιαία κατολίσθηση εδαφών σε ορυχείο χαλκού την Παρασκευή στο Θιβέτ βρήκαν τον θάνατο 36 άνθρωποι, ενώ άλλοι 47 αγνοούνται, μετέδωσε χθες το πρακτορείο Νέα Κίνα.


Η σειρά από εκρήξεις σημειώθηκε στο ορυχείο του Μπαμπάο, που ανήκει στον κρατικό όμιλο Tonghua Mining και βρίσκεται στο διαμέρισμα Μπαϊσάν, στην επαρχία Τζιλίν.

Υπεύθυνος του γραφείου ανθρακωρυχείων στη Μπαμπάο επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τις δύο εκρήξεις, όμως απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση γιατί το ορυχείο παρέμεινε ανοικτό έπειτα από την πρώτη έκρηξη.

Στο Θιβέτ, από την εδαφική εγκατακρήμνιση, που προκλήθηκε το πρωΐ της Παρασκευής, θάφτηκαν κάτω από δύο εκατ. κυβικά μέτρα εδάφους 83 μεταλλωρύχοι. Στην επιχείρηση για τη διάσωσή τους συμμετείχαν 3.500 άνθρωποι, ενώ οι εργασίες χρειάσθηκε να σταματήσουν χθες από τον φόβο νέων κατολισθήσεων, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Διεθνής Κίνα.

Πολλές φορές οι διασώστες χρειάσθηκε να εργασθούν με γυμνά τα χέρια, προκειμένου να μην προξενήσουν άλλες ζημιές στις σορούς που έπρεπε να επεγκλωβισθούν, ή επειδή από την καταστροφή είχαν κλείσει οι οδικές αρτηρίες, εμποδίζοντας τη μεταφορά υλικοτεχνικής υποδομής σε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον Τύπο.

Τα συνεργεία διάσωσης χρειάσθηκε επίσης να αντιμετωπίσουν και τις καιρικές αντιξοότητες και το χιόνι, καθώς το σημείο του δυστυχήματος βρίσκεται σε υψόμετρο 4.600 μ.

Πηγή: tsantiri.gr
Categories: