Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ισραήλ: Μπορούμε να πλήξουμε το Ιράν και χωρίς τους Αμερικάνους

Προτεραιότητα στις κυρώσεις δίνει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού

Ισραήλ: Μπορούμε να πλήξουμε το Ιράν και χωρίς τους Αμερικάνους


Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Μπένι Γκαντζ επισήμανε σε δηλώσεις του ότι ο ισραηλινός στρατός έχει την ικανότητα να δράσει μόνος του κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, με μόνη την τελική απόφαση να απομένει για την υλοποίηση της ενέργειας.

Όταν ρωτήθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο για τις ικανότητες του ισραηλινού στρατού «να πραγματοποιήσει μόνος του επίθεση» στο Ιράν, δηλαδή χωρίς αμερικανική βοήθεια, ο στρατηγός Γκαντζ απάντησε: «Ναι, απολύτως».

«Έχουμε τα σχέδιά μας, τις προβλέψεις μας, τις εκτιμήσεις μας και τη δεδομένη στιγμή θα αποφασίσουμε», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε με την ευκαιρία της 65η επετείου από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Γκαντζ απηχούν δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος προ ημερών είπε ότι σε καμιά περίπτωση το Ισραήλ «δεν μπορεί να αφήσει την τύχη του στα χέρια άλλων χωρών ακόμη και των καλύτερων φίλων μας»απέναντι στην ιρανική απειλή.

Σε άλλη συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα Ynet, ο στρατηγός Γκαντζ άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο ισραηλινού πλήγματος κατά του Ιράν δεν είναι άμεσο και ότι δίδεται προτεραιότητα στις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. 

«Το Ιράν έχει τα μέσα να αποκτήσει πυρηνικές ικανότητες πριν από το τέλος του έτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το καταφέρει», είπε. 

«Οι πιέσεις επί του Ιράν αναμένεται να ενισχυθούν: η απομόνωση, οι κυρώσεις, η συνεχιζόμενη πίεση και οι επιχειρησιακές ικανότητες στις οποίες δεν θέλω να επεκταθώ. Έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που προέρχονται από το Ιράν, αλλά δεν θέλω να υπεισέλθω στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες», εξήγησε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε εκτιμήσει τον Μάρτιο ότι το Ιράν χρειάζεται«λίγο παραπάνω από έναν χρόνο» για να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ήθελε «προφανώς» να περιμένει «την τελευταία στιγμή».

Το Ισραήλ, που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή (χωρίς ποτέ να το έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει επίσημα), και οι δυτικές χώρες υποψιάζονται ότι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει ατομική βόμβα υπό την κάλυψη του πυρηνικού του προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Ο ΟΗΕ επέβαλε σειρά κυρώσεων για το πρόγραμμα αυτό, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν τραπεζικό και πετρελαϊκό εμπάργκο.

Ύστερα από δύο ημέρες εντατικών συνομιλιών στις αρχές του μήνα στο Καζακστάν, οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν δεν σημείωσαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους.


Πηγή: tovima.gr
Categories: