Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Υγεία: Καούρες στην εγκυμοσύνη; Τι να κάνεις!

Πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη βιώνουν ένα αβλαβές αλλά ιδιαίτερα επίπονο σύμπτωμα: τις καούρες! 

Υγεία: Καούρες στην εγκυμοσύνη; Τι να κάνεις!

Πρόκειται για αυτή την αίσθηση καψίματος που εκτείνεται συχνά από το χαμηλότερο σημείο του λαιμού… στο κατώτατο σημείο του στέρνου εκεί που βρίσκεται στο στομάχι. Προκαλείται από τις ορμονικές και από τις φυσικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα σας αν και οι προλήψεις λένε ότι όταν η μαμά έχει καούρες το μωρό θα γεννηθεί με μαλλάκια!

Γιατί καούρες;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγεται η ορμόνη προγεστερόνη, η όποια χαλαρώνει τους μύες της μήτρας αλλά και τη βαλβίδα που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι, επιτρέποντας στα γαστρικά οξέα να διαρρεύσουν από το στομάχι πίσω στον οισοφάγο, πράγμα που προκαλεί αίσθηση της καούρας. Η προγεστερόνη επιβραδύνει επίσης τις κυματοειδής συστολές του στομαχιού, καθιστώντας την πέψη αργή. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και καθώς αναπτύσεται το έμβρυο καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στην κοιλιά σας πιέζοντας το στομάχι σας και ωθώντας τα γαστρικά οξέα προς τα επάνω με αποτέλεσμα να προκαλείται καούρα.

Τι να κάνω;
Καταρχήν ενημερώστε το γιατρό σας. Ανάλογα με την έκταση του φαινομένου μπορεί να σας συστήσει τρόπους να τις μειώσετε και σε περιπτώσεις που δεν είναι ανεκτές ενδέχεται να σας χορηγήσει κάποιο αντιόξινο φάρμακο συμβατό με την εγκυμοσύνη σας. Κατά τα λοιπά:

1. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, αλκοόλ και καφέ αλλά και οτιδήποτε είναι πικάντικο στη γεύση ή αποδεδειγμένα σας προκαλεί καούρες.

2. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα με μικρές μπουκιές. 

3. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων. 

4.Προσπαθήστε να μην ξαπλώνετε μετά το γεύμα, και για τουλάχιστον μια ώρα. 

5. Κοιμηθείτε πάνω σε μαξιλάρι ή ανυψώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού σας με μερικά βιβλία κάτω από το στρώμα. Η βαρύτητα θα βοηθήσει να μένουν τα γαστρικά οξέα στο στομάχι σας ώστε να βοηθηθεί η πέψη. 

Πότε σταματούν;
Οι καούρες μπορεί να διαρκέσουν καθ’ όλη την εγκυμοσύνη και θα τις έχετε και μετά τον τοκετό μέχρι οι ορμόνες σας να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.


Πηγή: tsantiri.gr
Categories: