Αν πιέσετε με λίγη μαργαρίνη, την περιοχή όπου χτυπήσατε, θα αποφύγετε το καρούμπαλο και τη μελανιά, ενώ αν τοποθετήσετε παγοκυψέλες κάτω από…
τις μασχάλες σας, θα «ρίξετε» τον πυρετό και άλλα τέτοια ευφάνταστα γιατροσόφια, απαντούν δυναμικά στη συμβατική ιατρική. Ή μήπως όχι;
Μέλι για την επούλωση πληγών: Αλήθεια
Το μέλι θεωρείται αποτελεσματικό στην επούλωση πληγών, λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων. Έχει ανασταλτική δράση σε περίπου 60 είδη βακτηρίων, σύμφωνα με μελέτες, ενώ παράλληλα, έχει υψηλή οσμωτική επίδραση και παράγει χαμηλά επίπεδα του υπεροξειδίου του υδρογόνου, μια ελεύθερη ρίζα, που είναι τοξική για τα βακτήρια (σε χαμηλή συγκέντρωση) αλλά ασφαλής για τα ανθρώπινα κύτταρα.
Παγοκύστες για τον υψηλό πυρετό: Αλήθεια
Συνήθως δεν είναι «σημαντικό» να ρίξετε τον υψηλό πυρετό, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ιοί και τα βακτήρια αναπτύσσονται σε κανονική θερμοκρασία του σώματος. Άρα, ο πυρετός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της λοίμωξης.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις που αφορούν ένα μικρό παιδί ή έναν ενήλικα με αρκετά υψηλό πυρετό, οι παγοκύστες κάτω από τη μασχάλη μπορούν να βοηθήσουν αρκετά. Η συγκεκριμένη περιοχή του σώματος έχει μεγάλη παροχή αίματος κοντά στο δέρμα, με αποτέλεσμα οι παγοκύστες να μειώνουν τη θερμοκρασία του αίματος που περνά (μέσα από αυτή την περιοχή) και κατά συνέπεια να …ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Εάν ο γιατρός σας, σας δώσει το «πράσινο φως» για την τακτική αυτή, μπορείτε να την εφαρμόσετε, τυλίγοντας την παγοκύστη σε μια πετσέτα και τοποθετώντας την κάτω από τη μασχάλη, αλλά όχι για περισσότερα από 20 λεπτά.
Ένα κέρμα για το τσίμπημα μέλισσας και το πρήξιμο: Ψέμα
Δεν υπάρχει καμία απολύτως έρευνα που να επιβεβαιώνει ότι, αν τοποθετήσετε ένα κέρμα στο σημείο που σας έχει τσιμπήσει κάποια μέλισσα θα απαλλαγείτε από τον πόνο και το πρήξιμο.
Αυτό που μπορεί όντως να βοηθήσει είναι, εάν χρησιμοποιήσετε το υγρό των φύλλων της αλόης ή της συκιάς. Μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2012 στο «Medical Journal of Australia» έδειξε, ότι το ζελέ της αλόης έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Οι μέλισσες, όταν τσιμπούν, απελευθερώνουν τοπικά μια τοξίνη, που προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, την οποία η αλόη καταπραΰνει.
Γλυκόριζα για τον πονόλαιμο: Αλήθεια
Τα δραστικά συστατικά που περιέχει η ρίζα της γλυκόριζας έχουν αποδειχθεί, ότι απαλύνουν τον πονόλαιμο και διευκολύνουν τις ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα. Ο λόγος είναι, ότι η γλυκόριζα βοηθά στην επιβράδυνση της διάσπασης της κορτιζόλης.
Κλινικά, τα ανεπαρκή επίπεδα της κορτιζόλης σχετίζονται με αυξημένο πονόλαιμο, άρα ενισχύοντας τα φυσικά επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, στην ουσία βοηθάτε να μειωθεί ο πονόλαιμος. Ένα τσάι με γλυκόριζα, δύο φορές την ημέρα ενδείκνυται για τον πονόλαιμο.
Ωστόσο, αποφύγετε τη γλυκόριζα, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης καλό θα ήταν να μην καταναλώνετε το συγκεκριμένο τσάι πριν κοιμηθείτε, γιατί μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.
Κολλητική ταινία για τις μυρμηγκιές: Αλήθεια
Μπορεί η χρήση της κολλητικής ταινίας για την θεραπεία κονδυλωμάτων (όπως οι μυρμηγκιές) να ακούγεται αστείο, αλλά μελέτες δείχνουν, ότι λειτουργεί πραγματικά.
Η ταινία φαίνεται πως λειτουργεί, ερεθίζοντας το δέρμα και τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επιτίθεται στον ιό που προκαλεί τα κονδυλώματα. Ωστόσο, απευθυνθείτε στο γιατρό σας πριν το κάνετε.
Η πρακτική είναι η εξής: Κόβετε την κολλητική ταινία περίπου μισό εκατοστό μεγαλύτερη από το μέγεθος του κονδυλώματος και την τοποθετείτε πάνω του. Μετά από έξι μέρες, βγάζετε την ταινία, μουσκεύετε το κονδύλωμα και απαλά (με μία ελαφρόπετρα) προσπαθείτε να το αφαιρέσετε.
Έπειτα αφήνετε την περιοχή ακάλυπτη για τη διάρκεια της νύχτας. Χρησιμοποιήστε ένα νέο κομμάτι κολλητικής ταινίας και επαναλάβετε έως ότου υποχωρήσει το κονδύλωμα. Προσοχή η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να ξεπεράσει τους δύο μήνες.
Οδοντόκρεμα για τη φαγούρα από τα τσιμπήματα: Αλήθεια
Οι οδοντόκρεμες που περιέχουν αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να είναι χρήσιμες σε ασθενείς, οι οποίοι δεν είναι αλλεργικοί σε αυτή. Η επίδραση της «δροσιάς» που προκαλεί η οδοντόκρεμα, μπορεί να συγκαλύψει την μετάδοση της φαγούρας στα νεύρα.
Ωστόσο, οδοντόκρεμες που περιέχουν προπυλενογλυκόλη και λαυρυλοθειϊκό νάτριο μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματική αντίδραση και θα πρέπει να αποφεύγονται. Απλώστε μια μικρή ποσότητα στην πληγείσα περιοχή, για διάστημα όχι περισσότερο από δύο ημέρες, αφού πρώτα ρωτήσετε τον γιατρό σας για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.
Μάραθος ή σπόροι κύμινου για τη δυσπεψία: Αλήθεια
Μασώντας μάραθο ή σπόρους κύμινου διευκολύνεται η διαδικασία της πέψης, καθώς και τα δύο προϊόντα συμβάλλουν στη διάλυση των αερίων του στομάχου. Οι σπόροι μειώνουν το σχηματισμό αερίων και τις κράμπες, ενώ εάν έχετε συνεχή προβλήματα με την πέψη, καλό θα ήταν να μιλήσετε με το γιατρό σας, προκειμένου να μάθετε τι φταίει.
Για την περιστασιακή δυσπεψία, ωστόσο, μπορείτε να μασήσετε σπόρους μάραθου (έως ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα) μετά από τα γεύματα ή ανάμεσα από τα γεύματα. Στην περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε μάραθο, βράστε μισό κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι νερό για 5 έως 10 λεπτά και καταναλώστε το ως ρόφημα.
Λευκό αλεύρι για τα εγκαύματα: Ψέμα
Καμία έρευνα δεν υποστηρίζει τη χρήση του άσπρου αλευριού ως μια γρήγορη λύση πρώτων βοηθειών. Ωστόσο, μια σειρά από άλλες σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν.
Μηλόξυδο με ίσα μέρη νερού, για παράδειγμα, είναι μία «θεραπεία» που συνίσταται αλλά θέλει προσοχή. Εναλλακτικές πρακτικές είναι ακόμα το μέλι, τα φακελάκια τσαγιού, το γάλα και το αλεύρι βρώμης. Παλαιότερα θεωρούσαν ιδανικό γιατρικό την οδοντόκρεμα (η οποία υποτίθεται ότι δρόσιζε το έγκαυμα) αλλά κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει.
Φακελάκια τσαγιού για τον πόνο του έρπητα: Αλήθεια
Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος και χρειάζεται άμεση θεραπεία. Ωστόσο, τα φλαβονοειδή, που περιέχει το τσάι, μαζί με την καφεΐνη έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη του ιού του απλού έρπητα.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του τσαγιού, οι κατεχίνες, ανακουφίζουν από τον πόνο και δρουν κατά του έρπητα. Τοποθετήστε ένα υγρό, δροσερό φακελάκι του τσαγιού στην κρύα πληγή κάθε μία ώρα και θα δείτε, ότι η φλεγμονή θα υποχωρήσει.
Η σοκολάτα διευκολύνει τον βήχα: Αλήθεια
Η πιο…γευστική θεραπεία για τον βήχα είναι ένα κομμμάτι σοκολάτας. Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, η οποία λειτουργεί αποτελεσματικά ως αντιβηχικό. Δεδομένου ότι βρίσκεται στους κόκκους κακάο, η θεοβρωμίνη είναι παρούσα σε όλα τα προϊόντα της σοκολάτας, ειδικά μάλιστα στη μαύρη (σοκολάτα).
Η ακριβής ποσότητα της σοκολάτας ως…αντιβηχικό δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά 2 κομμάτια μαύρη σοκολάτα για ενήλικες και 1 κομμάτι για τα παιδιά, ίσως μπορούν να βοηθήσουν.
Πηγή: diaforetiko.gr