Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Συλλήψεις για τα πυρά κατά μεταναστών στη Μανωλάδα γιατί ζητούσαν να πληρωθούν



Δύο από τα τέσσερα άτομα που την Τετάρτη το απόγευμα αιματοκύλησαν την Μανωλάδα Ηλείας συνέλαβε η αστυνομία.


Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της καλλιέργειας και έναν εκ των επιστατών του, οι οποίοι ήταν παρόντες στην επίθεση με όπλα κατά των περίπου 200 μεταναστών εργατών όταν αυτοί απλά ζήτησαν να τους καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται εδώ και 6 μήνες.



Οι άλλοι δύο επιστάτες, που επίσης φέρονται να εμπλέκονται στο περιστατικό, αναζητούνται από την αστυνομία.


Οι αστυνομικοί το πρωί της Πέμπτης προχώρησαν και στη σύλληψη ενός τρίτου ατόμου στο χωριό Πηνειάς Ηλείας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη. 


Πρόκειται για έναν 38χρονο, ο οποίος όπως προέκυψε από την έρευνα το βράδυ της Τετάρτης προσέφερε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις Έλληνες που πυροβόλησαν τους μετανάστες, για να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς.


Σύμφωνα με μαρτυρίες εργατών όλα συνέβησαν όταν ο παραγωγός και οι επιστάτες του όχι μόνο αρνήθηκαν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα – σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν τις 150.000 ευρώ – αλλά η απάντηση τους στους εργάτες ήταν να επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες τους. Η αντίδραση αυτή όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την οργή των μεταναστών, οι οποίοι δεν δέχθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και τότε άρχισε να «βρέχει» σκάγια! Απολογισμός, 29 τραυματίες εκ των οποίων ορισμένοι σοβαρά.


Συνολικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο νοσηλεύονται τρία άτομα σε ελεγχόμενη κατάσταση ενώ άλλοι τέσσερις παραμένουν νοσηλευόμενοι σε ελεγχόμενη, επίσης, κατάσταση στο νοσοκομείο του Πύργου. Επειδή, όμως, όλοι χτυπήθηκαν από σκάγια θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος μέχρι αυτά να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν.


Το περιστατικό, το οποίο δεν είναι το μοναδικό κρούσμα για τη συγκεκριμένη περιοχή, έκανε το γύρο του κόσμου με μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης (CNN, Al Jazzera, BBC, Associated Press κ.α.) να κάνουν εκτενή αναφορά και να θυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Μανολάδα απασχολεί την επικαιρότητα. Άμεσα ήταν και τα αντανακλαστικά των χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι δημιούργησαν αφίσες καλώντας τους πολίτες να μποϋκοτάρουν το πιο διαδεδομένο αγροτικό προϊόν της Ηλείας.


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 2008 έως το 2012 το τοπικό αστυνομικό τμήμα σχημάτισε περισσότερες από 200 δικογραφίες σε βάρος εκείνων που φιλοξενούσαν αλλοδαπούς στα κτήματά τους παράνομα και με το... αζημίωτο στους καταυλισμούς της ντροπής, το 20% εκ των οποίων αφορούσαν υποθέσεις για παράνομη εργασία.


Η ιστορία βέβαια η οποία για πρώτη φορά αποκάλυψε τα όσα συνέβαιναν επί μακρόν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας σημειώθηκε το 2008 όταν οι αλλοδαποί εργάτες αποφάσισαν να απεργήσουν. Το επόμενο κρούσμα σημειώθηκε το 2011 με θύματα της δράσης των κυκλώματων της περιοχής να είναι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», που ξυλοκοπήθηκαν ενώ έκαναν ρεπορτάζ για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών στα χωράφια της Μανωλάδας. Σοκ είχαν προκαλέσει, τέλος, τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς τα βασανιστήρια που υπέστη Αιγύπτιος εργάτης, τον οποίο άγνωστοι έσυραν «κρεμασμένο» στη πόρτα αυτοκινήτου πριν τον πετάξουν αναίσθητο και αιμόφυρτο στην άκρη του δρόμου επειδή και αυτός απαίτησε τα δεδουλευμένα του. 








Πηγή: blog.gr

Categories: