Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Εκατοντάδες νεκρά σκυλιά και γουρούνια στην Κίνα

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας ερευνούν το θάνατο εκατοντάδων χοίρων και σκύλων στην περιοχή Γιανσί της επαρχίας Χενάν.


Συνολικά 410 χοίροι και 122 σκύλοι βρέθηκαν νεκροί τη Δευτέρα σε ένα χωριό της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι ειδικοί έχουν αποκλείσει την περίπτωση επιζωοτίας και δεν συνδέουν την υπόθεση με τη γρίπη των πτηνών Η7Ν9 που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 16 ανθρώπους στην Κίνα.

Όλα τα εργοστάσια παραγωγής χημικών προϊόντων που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα νεκρά ζώα έλαβαν εντολή να σταματήσουν άμεσα τη λειτουργία τους, διακόπηκε η τροφοδοσία τους σε ηλεκτρικό ρεύμα και απαγορεύτηκε στους διευθυντές των εταιρειών αυτών να φύγουν από την περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι οι κάτοικοι του χωριού αποδίδουν τους θανάτους των ζώων στις εκπομπές αερίων από ένα τοπικό εργοστάσιο χημικών. Είπαν μάλιστα ότι την Δευτέρα αισθάνθηκαν στην ατμόσφαιρα μια πολύ έντονη οσμή.

Τον Μάρτιο περισσότερα από 16.000 γουρούνια βρέθηκαν νεκρά στον Χουανγκπού, τον μεγαλύτερο ποταμό της Σαγκάης, γεγονός που ενέτεινε τις ανησυχίες για την κατάσταση στη δημόσια υγεία στην Κίνα. Πριν από δύο εβδομάδες εξάλλου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών. 

Ο ιός αυτός μέχρι στιγμής έχει προσβάλει 78 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 16 πέθαναν. Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν στην ανατολική Κίνα.

Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς διαδίδεται ο ιός αυτός. Οι κινεζικές αρχές θεωρούν ότι περνάει από τα πουλιά στον άνθρωπο, γεγονός που οδήγησε στη σφαγή χιλιάδων πτηνών σε πολλές πόλεις.

Πηγή: blog.gr
Categories: