Ακόμη και οι πιο έμπειροι μάγειρες, συχνά παραλείπουν στοιχειώδεις κανόνες, σύμφυτους με την καλή υγεία. Επειδή όμως τα περισσότερα προϊόντα με τα οποία τρεφόμαστε ή τα οποία χρησιμοποιούμε στην μαγειρική μας, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον τρόπο που τα «αξιοποιούμε».
Το μαγείρεμα, η προετοιμασία του φαγητού, αλλά και η κατανάλωση τροφών, έχουν τους δικούς τους ιδιαίτερους κανόνες, που οφείλουμε να τους τηρούμε, αν θέλουμε να απελευθερώσουμε όλα τα ωφέλιμα για την υγεία μας στοιχεία.
Δεν θέλει χρόνο, ούτε κόπο. Λίγη εξοικείωση χρειάζεται και εφαρμογή των παρακάτω «υγιεινών» συμβουλών…
Πατάτες… κατεψυγμένες
Αφού μαγειρέψουμε τις πατάτες ή παρόμοια λαχανικά, τα ψύχουμε για ένα 24ώρο και κατόπιν τα τρώμε. Η διαδικασία της ψύξης μετατρέπει τα λαχανικά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε λαχανικά με ιδιαίτερα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ωφέλιμα για την σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε να τα μαγειρέψετε σε αγνό ελαιόλαδο, το οποίο αποτρέπει την επιβράδυνση του μεταβολισμού- που προκαλούν τα λαχανικά από μόνα τους.
Ξεπαγώνουμε τα μούρα… στο φουρνάκι μικροκυμάτων
Σε κάθε περίπτωση, τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, είναι προτιμότερα από τα φρέσκα μεν, αλλά εκτός εποχής φρούτα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κατεψυγμένα φρούτα, συλλέγονται όταν πλέον είναι ώριμα, οπότε τα θρεπτικά συστατικά τους βρίσκονται στην πλήρη ακμή τους και μέσω της ψύξης διατηρούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Μπορεί να ακούγεται παράδοξο και ανθυγιεινό, αλλά με το ξεπάγωμα στο φουρνάκι διατηρούμε τα διπλάσια ποσοστά από αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, σε σύγκριση με όσα θα διατηρούσαμε αν επιλέγαμε το ψυγείο ή τον πάγκο της κουζίνας για να μαλακώσουμε τα κατεψυγμένα μας μούρα.
Σαλάτα… χθεσινή
Λάχανα τύπου iceberg, που κόβονται- τεμαχίζονται μια μέρα πριν την κατανάλωσή τους, υπέρ –τετραπλασιάζουν την αντιοξειδωτική τους δράση. Οι ειδικοί συστήνουν να κόβουμε σε μικρά κομματάκια, τα πράσινα χόρτα και να τα βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα, καλυμμένα με χαρτί κουζίνας που απορροφά την υγρασία και να τα διατηρούμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για μια μέρα, πριν να τα καταναλώσουμε.
Οι σπόροι του καλαμποκιού να είναι… κατακίτρινοι
Όχι γιατί μας εντυπωσιάζει το έντονο χρώμα, ούτε γιατί έχει καμιά διαφορά στη γεύση, αλλά λόγω της μεγάλης διατροφικής τους αξίας. Καταναλώνοντας τους κατακίτρινους καρπούς του καλαμποκιού, ο οργανισμός προσλαμβάνει 35 φορές περισσότερο βήτα- καροτένιο, έναν «πρόδρομο» της βιταμίνης Α, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Μαγειρεύουμε τα καρότα ολόκληρα
Το ξέρατε ότι τα μαγειρεμένα καρότα είναι περισσότερο θρεπτικά από τα ωμά; Μάλιστα όταν μαγειρεύονται ολόκληρα, αυξάνουν κατά 25% την αντικαρκινική ουσία φαλκαρινόλη. Οπότε μην τα κόβετε εκ των προτέρων. Μια χαρά μαγειρεύονται ολόκληρα και είναι και περισσότερο υγιεινά.
Κόβουμε το σκόρδο και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί»
Για το λόγο αυτό πριν το βάλετε για μαγείρεμα, αφήστε να περάσουν 10 λεπτά μετά το κόψιμό του και το αρωματικό και «φαρμακευτικό» σκόρδο είναι έτοιμο για κάθε χρήση.Το σκόρδο, για να απελευθερώσει όλες τις αρωματικές του ουσίες, αλλά και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες -αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση- χρειάζεται μετά το κόψιμο, τον τεμαχισμό ή την πολτοποίησή του, ένα μικρό διάστημα… χαλάρωσης.
Σακούλα με τρύπες για το μπρόκολο
Το πράσινο αυτό λαχανικό, καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο σε σακούλα που παίρνει αέρα. Οι μικρές τρύπες στη σακούλα που φυλάμε το μπρόκολο, όσο ασήμαντες και να δείχνουν, έχουν τη δική τους χρησιμότητα και εξήγηση. Βοηθούν το μπρόκολο να «αναπνέει» καλύτερα και να μας εφοδιάζει με περισσότερο από 125% αντιοξειδωτικά, από ό,τι θα συνέβαινε αν ήταν ασφυκτικά κλεισμένο σε κάποια σακούλα. Χρησιμοποιήστε το πιρούνι και κάντε μικρές τρύπες, σε όλη τη σακούλα.
Μασάμε καλά το γκρέιπφρουτ
Αυτός ο κανόνας ισχύει γενικά για όλες τις τροφές. Στην περίπτωση του γκρέιπφρουτ, έχει και έναν παραπάνω λόγο να τηρείται πιστά. Μασώντας καλά αυτό το θρεπτικό εσπεριδοειδές, ο οργανισμός προσλαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου, καθώς διαλύονται όλα τα κυτταρικά τοιχώματα του καρπού, μέσα στα οποία φυλάσσεται η θρεπτική για τον οργανισμό ουσία.
Πιπεριές και καλαμπόκι
Σας φαίνονται αταίριαστα; Κι όμως ο συγκεκριμένος συνδυασμός αποτελούσε επί αιώνες το καλύτερο γιατρικό για την δυσπεψία στο Μεξικό. Οι πράσινες πιπεριές, έχουν τη διπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη C, σε σχέση και με την κατ εξοχήν πηγή της που είναι το πορτοκάλι. Δοκιμάστε να συνδυάσετε πιπεριές και καλαμπόκι, ταιριάζουν χρωματικά και γευστικά και είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και τα δύο.
Ντομάτες… κονσέρβα
οΝμίζετε ότι οι πιο φρέσκιες και υγιεινές ντομάτες, βρίσκονται στον πάγκο του μανάβη; Καιρός να αναθεωρήσετε, καθώς όπως φαίνεται οι κατεργασμένες ντομάτες -ιδίως στην συμπυκνωμένη τους μορφή- είναι η καλύτερη πηγή λυκοπενίου. Αν πάλι εξακολουθείτε να αγοράζετε φρέσκιες, φροντίστε να επιλέγετε τις μικρότερες και με την πιο βαθιά απόχρωση του κόκκινου, καθώς είναι πλουσιότερες σε θρεπτικά συστατικά. Οι «κατακόκκινες» ντομάτες, είναι πολύ πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, σε σύγκριση με τις κίτρινες ή τις πράσινες ντομάτες.
Αβοκάντο, αντί για βούτυρο
Έχετε σκεφτεί πόσες εναλλακτικές υπάρχουν για να αντικαταστήσετε το παχυντικό βούτυρο, όταν μαγειρεύετε ή ψήνετε; Πολλές είναι η αλήθεια, αλλά το αβοκάντο μοιάζει να είναι η ιδανική επιλογή. Είναι χαμηλό σε λιπαρά-αλλά ακόμη και τα λίπη του ανήκουν στην κατηγορία των μονοακόρεστων ή πολυακόρεστων μορφών λίπους- που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό. Επιπλέον το αβοκάντο, είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μεταλλικών ιχνοστοιχείων και μιας σειράς άλλων φυτικών θρεπτικών συστατικών.
Μαύρη σοκολάτα αντί για σοκολάτα γάλακτος
Τα ευεργετικά οφέλη της μαύρης σοκολάτας, είναι πολλαπλά για τον οργανισμό. Λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε κακάο, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην καταπολέμηση των φλεγμονών αλλά και στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
Πράσινα λαχανικά… με λεμόνι
Σπανάκι, μπρόκολο, λαχανίδες αλλά και κάθε είδους πράσινα φυλλώδη λαχανικά, περιέχουν μεν σίδηρο, αλλά σε δύσπεπτη μορφή. Η προσθήκη βιταμίνης C, βοηθά σημαντικά στη διάσπαση του σιδήρου και στην ευκολότερη απορρόφησή του, από τον οργανισμό. Καλές πηγές βιταμινών C, ως γνωστόν είναι τα εσπεριδοειδή. Δοκιμάστε λοιπόν να εμπλουτίσετε τα λαχανικά σας με λεμόνι, κίτρο πορτοκάλι κ.ά.
Καλά φυλαγμένα σπαράγγια
Τα σπαράγγια πρέπει να φυλάσσονται σε ένα μικρό βάζο ή κάποιο μπολ μέσα στο ψυγείο προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα, χωρίς να χάσουν την αντιοξειδωτική τους δράση και τα θρεπτικά τους συστατικά.
Βράσιμο και στράγγισμα των λαχανικών
Οι ειδικοί συνιστούν να βράζουμε και να στραγγίζουμε τα σέσκουλα, τις κορυφές από τα τεύτλα και το σπανάκι πριν τα καταναλώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται οξέα που συνδέονται με τον σχηματισμό συγκεκριμένων πετρών στο νεφρό.
Αποφλοιώνουμε τους καρπούς κουμκουάτ
Το κουμκουάτ είναι πλούσιο σε λιμονένιο, ένα αιθέριο έλαιο με σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μόλις πέντε μικροί καρποί κουμκουάτ, εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με μια γερή δόση βιταμίνης C, καροτένιο και λουτεΐνη. Ξεφλουδίστε λοιπόν τους μικρούς καρπούς για να λάβετε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.
Παντζάρια μικρού μεγέθους
Το ιδανικό μέγεθος των τεύτλων, είναι αυτό που χωράει στο στόμα μας. Τα μικρότερου μεγέθους τεύτλα, απαιτούν λιγότερο χρόνο μαγειρέματος και συνεπώς διατηρούν αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.
Ο μέγιστος χρόνος που πρέπει να παραμείνουν στον ατμό είναι τα 15 λεπτά, ενώ τα 45 λεπτά είναι το ανώτατο όριο ψησίματος.
Πηγή: greekfood.tv