Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Για εθνοτικές διακρίσεις καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ η Ελλάδα

Αποκλεισμός Ρομά από σχολεία

Για εθνοτικές διακρίσεις καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ η Ελλάδα


Για εθνοτικές διακρίσεις καταδικάστηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ελλάδα, μετά την εκδίκαση 23 γονέων Ρομά που διαμαρτυρήθηκαν επειδή τα παιδιά τους αποκλείστηκαν από τα δημοτικά σχολεία στις Σοφάδες Καρδίτσας.   


Η χώρα καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν τις διακρίσεις.     

Το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλλει από 1.000 ευρώ στον κάθε αιτούντα, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Οι προσφεύγοντες εκπροσωπήθηκαν στο Δικαστήριο από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι.   

Όπως αναφέρει στην απόφαση του το ΕΔΑΔ, το υπουργείο Παιδείας, παρότι είχε ενημερωθεί επισήμως μέσω επιστολών που είχαν αποσταλεί, δεν έκανε τίποτα για να άρει τον κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από τα εκπαιδευτήρια της περιοχής. Στην απόφαση αναφέρεται επίσης σχετική δήλωση της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα που ελήφθησαν από την πλευρά των ελληνικών Αρχών δεν ήταν αρκετά για να τεθεί τέρμα στην πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των παιδιών Ρομά από τα άλλα. 

Πηγή: www.lifo.gr
Categories: