Έρχεται οδηγία της Ε.Ε που έχει στόχο να βελτιώσει την υγιεινή
Σφραγισμένα και μιας χρήσης μπουκάλια με ελαιόλαδο καλούνται να χρησιμοποιούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 όλα τα εστιατόρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί των μπολ ή άλλων συσκευασιών με χύμα ελαιόλαδο που επιτρέπονται ως τώρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, με την οποία είναι σύμφωνη και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.
«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λογική και λειτουργούσε σωστά οι άνθρωποι δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊστές. Αλλά όταν πρόκειται για πράγματα τόσο παράλογα όσο αυτό θέτει σωστά ερωτηματικά για τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη» σχολίασε η ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία Μαρίνα Γιαννακουδάκη.
«Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως παράγοντας το 70% της παραγωγής ελαιολάδου, ίσως αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.
Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία σε μια ψηφοφορία ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε. Η γερμανική εφημερίδα «Sueddetsche Zeitung» περιέγραψε το σχέδιο ως «την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για την καμπυλότητα των αγγουριών».
«Η ΕΕ βρίσκει τον χρόνο να πει στα εστιατόρια πώς να σερβίρουν λάδι» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα καλύπτουν το 97% της παραγωγής ελαιολάδου στην Ευρώπη, ενώ οι τρεις αυτές χώρες, μαζί με τη Γαλλία, καλύπτουν το 80% της παγκόσμιας ζήτησης.
Πηγή: www.lifo.gr