Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τραπεζίτης δίνει ένα εκατ. δολάρια σε όποιον λύσει αυτό το πρόβλημα


Ο τραπεζίτης και αυτοδίδακτος μαθηματικός D. Andrew Beal έχει αυξήσει το χρηματικό έπαθλο για όποιον καταφέρει να αποδείξει την εικασία που ανακάλυψε το 1993.


Όπως αναφέρει το Αssociated Press το χρηματικό έπαθλο του $1,000,000 θα δοθεί από την Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία σ' αυτόν που θα καταφέρει να αποδείξει πρώτος την εικασία του Beal, ένα παρακλάδι της απόδειξης του θρυλικού τελευταίου θεωρήματος του Fermat, που λύθηκε από τον Andrew Wiles το 1994.

Το τελευταίο θεώρημα του Fermat, που παρέμεινε άλυτο για εκατοντάδες χρόνια, διατυπώνεται ως εξής: τρεις θετικοί ακέραιοι αριθμοί a, b, και c δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την εξίσωση ax + bx = cx για κάθε ακέραιο αριθμό x μεγαλύτερο από το δύο.

Ο Andy Beal δούλευε πάνω στο τελευταίο θεώρημα του Fermat όταν σκόνταψε πάνω σ' ένα νέο πρόβλημα:
Αν ax + by = cz όπου α, b, c, x, y και z είναι θετικοί ακέραιοι και x, y και z είναι όλοι τους μεγαλύτεροι από το 2, τότε οι α, b και c πρέπει να έχουν ένα κοινό πρώτο παράγοντα.

Έτσι λοιπόν, όποιος καταφέρει να βρεί πρώτος μια απόδειξη στην εικασία του Beal, η οποία θα εγκριθεί από μια επιτροπή ορισμένη από την Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία, θα γίνει πλουσιότερος κατά $1,000,000.Αν έχετε την απάντηση δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ ΕΔΩ.


Πηγή: kokoria.gr
Categories: