Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Νέο σεξουαλικό σκάνδαλο κλονίζει το Βατικανό

Ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του Πάπα «βρέθηκε εγκλωβισμένος σε ασανσέρ με νεαρό άνδρα»Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος σύστηνε ειδική επιτροπή για να διερευνήσει σε βάθος τυχόν ατασθαλίες από το Ινστιτούτο Ιor –τη λεγόμενη Τράπεζα του Θεού- και έθετε επικεφαλής τον ιερέα Μπατίστα Ρίκα δε φανταζόταν ότι λίγο αργότερα θα βρισκόταν μπροστά σε μία μεγάλη αποκάλυψη που θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση.


Στο κεντρικό ρεπορτάζ του έγκυρου ιταλικού πολιτικού περιοδικού L’Espresso, ο Ρίκα δεν φαίνεται να είχε μία... ενάρετη ζωή. Αντιθέτως, είχε δώσει στο παρελθόν αφορμές για πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του Βατικανού, παρόλα αυτά είχε πάντα την προστασία ενός συγκεκριμένου ισχυρού λόμπι της Καθολικής Εκκλησίας: το λόμπι των ομοφυλόφιλων ιερέων.

Η «μαύρη τρύπα» στην ιστορία του Ρίκα, όπως αναφέρει το Εspresso ήταν η περίοδος που διένυσε στο Μοντεβιδέο, όπου έφτασε το 1999 έπειτα από τη θητεία του στη Βέρνη της Ελβετίας. Στην ελβετική πρωτεύουσα φέρεται πως «είχε στενή φιλία με τον αρχηγό της ελβετικής φρουράς, Πατρίκ Χααρί».

Οι δύο τους έφτασαν στην Ουρουγουάη, όπου ο Ρίκα προσπάθησε να «τακτοποιήσει» τον Χααρί αναθέτοντας του σημαντικό ρόλο στην αποστολική διακονία, «γεγονός που προκάλεσε την οργή των ιερέων, επισκόπων και λαϊκών της μικρής νοτιοαμερικανικής χώρας. Ακόμα και ο Πολωνός διάκονος, Γιάνους Μπόλονεκ, είχε ενοχληθεί από τη στενή επαφή των δύο ανδρών με αποτέλεσμα να επιμείνει ο Χάαρι να φύγει, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, καθώς ο Ρίκα είχε επαφές με ισχυρούς άνδρες του Βατικανού.

Εντούτοις, αυτό που αποκαλύπτει το ιταλικό περιοδικό και φέρνει σε δύσκολη θέση τον νέο Ποντίφικα, ο οποίος αγνοούσε τα παραπάνω και όπως υποστηρίζει το περιβάλλον του πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει τις προθέσεις του, αφορά σε ακόμα μεγαλύτερα σεξουαλικά σκάνδαλα με πρωταγωνιστή τον Ρίκα.

Ήταν το 2001 όταν ο ιερέας είχε επιλέξει να περάσει το βράδυ του σε ένα μπαρ όπου πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων, στο οποίο σύχναζε. Ωστόσο, αναμείχθηκε σε καυγά, με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε βίαιο επεισόδιο, να γρονθοκοπηθεί, να τραυματιστεί και να αναγκαστεί να καλέσει σε βοήθεια ιερείς, οι οποίοι αντίκρισαν τον Ρίκα με το πρόσωπο σχεδόν παραμορφωμένο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγους μήνες αργότερα οι ιερείς της διακονίας, με τη βοήθεια πυροσβεστών, τον απεγκλώβισαν από θάλαμο ασανσέρ όπου παρέμεινε όλη τη νύχτα συντροφιά με έναν νεαρό, γνωστό στην αστυνομία για τις υπηρεσίες που προσέφερε σε άνδρες.

Όταν τελικά το 2004 τον κάλεσαν να επιστρέψει στο Βατικανό, «απαίτησε από τον Πολωνό διάκονο να του σταλούν τα μπαούλα που είχε, ως αποστολή με διπλωματικό σάκο, ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό. Όταν, λοιπόν, αποχώρησε από την Ουρουγουάη, στα μπαούλα που ανοίχτηκαν για να καταστραφεί το περιεχόμενό τους, έπειτα από απόφαση του Μπόλονεκ, εντοπίστηκαν ένα πιστόλι, το οποίο παραδόθηκε στις τοπικές αρχές, αλλά και μία τεράστια ποσότητα προφυλακτικών, όπως και πορνογραφικό υλικό».

Όλα αυτά τα χρόνια ο Ρίκα απολάμβανε της προστασίας του γκέι λόμπι του Βατικανού, χωρίς η θέση του να κλονιστεί. Ωστόσο, έπειτα από τις αποκαλύψεις του περιοδικού L’Espresso ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να πάρει δραστικές αποφάσεις, παρότι ο εκπρόσωπος του Αγίας Εδρας, Φεντερίκο Λομπάρντι, δηλώνει: «Το ρεπορτάζ που αναφέρεται στον Μπατίστα Ρίκα από το περιοδικό L’Espresso δεν είναι αξιόπιστο».


Πηγή: protothema.gr

Categories: