Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Μπλόκο από τρόικα για παράταση στις δηλώσεις

Απίστευτο είναι το αλαλούμ με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής για τους υπόχρεους με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να δώσει παράταση.

pic-0-norm.jpg


Σύμφωνα με το iefimerida.gr, το άκρον άωτον είναι ότι ακόμα κι αν η ηλεκτρονική πύλη παραμείνει ανοικτή για τους εν λόγω φορολογούμενους και μετά τη Δευτέρα, δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι οι δηλώσεις που θα υποβληθούν από τη Τρίτη και μετά θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες, με κίνδυνο οι εν λόγω υπόχρεοι να χάσουν τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται.


Κίνδυνος να χαθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους φορολογουμένους

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, για να τύχει κάποιος φορολογούμενος των φορολογικών εκπτώσεων που δικαιούται με βάση τα δικαιολογητικά που έχει συγκεντρώσει π.χ. ιατρικές δαπάνες, θα πρέπει να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση εμπροθέσμως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα ξεκινά από την εμμονή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα, που εγείρουν συνεχώς ενστάσεις για τη σκοπιμότητα παρατάσεων στις ενδιάμεσες καταληκτικές προθεσμίες, καθώς φοβούνται ότι εάν πέσει ο μεγάλος όγκος των φορολογικών δηλώσεων την ίδια περίοδο, το TAXIS δεν θα αντέξει και τότε θα πρέπει να παραταθεί και η τελική προθεσμία της 30ης Αυγούστου.

Φοβούνται «τρύπα» στα έσοδα του 2013

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τη τρόικα, είναι ορατό ή σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο πολλοί φορολογούμενοι να πληρώσουν τη τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος μετά από το Φεβρουάριο του 2014, οπότε και αυτομάτως θα δημιουργηθεί «τρύπα» στα έσοδα του 2013.

Μέχρι το Σάββατο είχαν υποβληθεί περίπου 2,3 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων, επί συνόλου περίπου 6,5 εκατομμυρίων και εάν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις τη Πέμπτη «φορτώθηκαν» στα Ε1 τα στοιχεία των τόκων καταθέσεων, όπως επίσης ότι υπήρξε πρωτοφανής καθυστέρηση με τις βεβαιώσεις αποδοχών των συνταξιούχων, ο όγκος δουλειάς στα λογιστικά γραφεία είναι απίστευτος. Είναι ενδεικτικό ότι για να ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εκκρεμών φορολογικών δηλώσεων, απαιτείται η μέση ημερήσια υποβολή να φτάσει στις 105.000 άρα να κινείται στα όρια αντοχής του συστήματος TAXIS.

Πηγή: troktiko.eu
Categories: