Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Κίνδυνος θάνατος από τα ποτά μπόμπες που θερίζουν στις παραλίες

Στο υπόγειο του κτιρίου ιδιοκτησίας ομογενούς στην περιοχή Αχαρνών βρέθηκαν πρόσφατα απο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τρεις μεταλλικές δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 11.500 λίτρων, μία πλαστική χωρητικότητας 1.500 λίτρων και ένα πλαστικό βαρέλι χωρητικότητας 1.500 λίτρων, όλα γεμάτα με αλκοολούχα ποτά διαφόρων ειδών επικίνδυνα για την δημόσια υγεία..Ακόμη, βρέθηκαν εκατοντάδες άδειες γυάλινες φιάλες, πώματα, σήματα και συσκευασίες εταιρείας ποτών, μαζί με δύο αντλίες υγρών και ένα θερμοκολλητικό μηχάνημα! Οι δεξαμενές σφραγίστηκαν ώστε να μη λειτουργήσουν ξανά και όλα τα υπόλοιπα υλικά κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπαλλήλους του Τελωνείου Αθηνών, οι οποίοι θα αναλάβουν να υπολογίσουν τους διαφυγόντες δασμούς σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, που -με τους μετριότερους υπολογισμούς- φαίνεται ότι ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ!


Επίσης το πρόσφατο γεγονός οπου οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν νταλίκα με περισσότερα απο 5000 μπουκάλια με νοθευμένα ποτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα νοθευμένα ποτά παρασκευάζονταν στην Βουλγαρία και στην συνέχεια μεταφέρονταν στην Ελλάδα και αλλού.

Οι πρώην ανατολικές χώρες κυρίως διαθέτουν τέτοια παράνομα εργαστήρια αν και κατά καιρούς λειτουργούν και στην Ελλάδα.Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του οδηγού της νταλίκας «την κάνω αυτήν την δουλειά για περισσότερο απο δέκα χρόνια και κανείς δεν με συνέλαβε».

Είναι γεγονός οτι οι έλεγχοι απο τις αρμόδιες αρχές ειναι περιορισμένοι εως ανύπαρκτοι αφου οι ίδιες δηλώνουν οτι μόνο το 2% ελέγχεται δειγματολειπτικά .Τα νοθευμένα ποτά ειναι κυρίως ουίσκι,βότκα,τζίν, τεκίλα κλπ.Αυτά παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την δημόσια υγεία κυκλοφορούν κυρίως στα μπαράκια και στις καφετέριες στις παραλιακές τουριστικές περιοχές την θερινή περίοδο οπως στον Λαγανά,τα Μάλια κ.α.

Τα νοθευμένα ποτά πέραν του γεγονότος οτι το κράτος χάνει ενα τεράστιο ποσοστό απο τους δασμούς αφού περισσότερο απο 80% ενός τέτοιου ποτού είναι φόρος ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία ειναι ανυπολόγιστος.Τα ποτά αυτά προκαλούν πονοκεφάλους,ζαλάδες,γαστρεντερικές διαταραχές,αλλά και μονιμότερες βλάβες οπως τύφλωση,μερική απώλεια μνήμης,έλλειψη συγκέντρωσης,βλάβες στο συκώτι και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.Σέ μερικές περιπτωσεις απο υπερκατανάλωση τέτοιων ποτών προκλήθηκε κώμα και στην συνέχεια θάνατος.Υπάρχουν τέσσερεις κατηγορίες νοθευμένων ποτών.

1. Αραιωμένα.Σέ αυτά τα ποτά αραιώνονται με νερό και επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή.

2.Αλλαγή Ετικέτας.Φθηνά ποτά σερβίρωνται ως ακριβά και επώνυμα.Και εδώ επιβαρύνεται μονο η τσέπη του καταναλωτή.

3.Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη.Αντι της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά προστίθεται μεθυλική αλκοόλη που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και τύφλωση στην συστηματική κατανάλωση .Ειναι η κατηγορία των ποτων που με την κατανάλωση ενος ή δυο τέτοιων ποτων νοιώθουμαι πονοκέφαλο ή ζαλάδα αμέσως ή την επομένη.

4.Νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη. Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη για την υγεία κατηγορία αφου παιρνουν την αλκοόλη απο διάφορα βιομηχανικά υγρά ,χρώματα κλπ που αναπόφευκτα περιέχουν τοξικές προσμίξεις .Αυτά τα ποτά ειναι εκείνα που στην συστηματική χρήση τους προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο΄το κεντρικό νευρικό σύστημα,το αμυντικό συστημα του οργανισμού ,το συκώτι,υα νεφρά κλπ.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα σφηνάκια οπου εκτος του υποβαθμισμένου ποτού περιέχουν και χρωστικές απαγορευμένες,μέχρι και μεταλλικά χρωματα βρέθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Την θερινή περίοδο ιδιαίτερα η πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους ΄συστηματικότερους και πιο συντονισμένους ελέγχους για να προστατεύσει την δημόσια υγεία, να μην δυσφημείτε ο τουρισμός της χώρας και να ωφελείται η οικονομία της χώρας.

Τον Μάη του 2011 35 Ρωσίδες τουρίστριες δηλητηριάστηκαν και 4 πέθαναν απο ποτά μπόμπες που τους προσφέρθηκαν κατά την διάρκεια κρουαζιέρας στο Bodrum της Τουρκίας.Το δικαστήριο κατεδίκασε σε 80 χρόνια φυλακή τους τέσσερις κατηγορουμένους τον περασμένο μήνα.Παρόμοιο περιστατικό συνέβη πρόσφατα και στην Πράγα της Τσεχίας.Ας μήν γίνει η Ελλάδα η επόμενη τραγική περίπτωση.

Νίκος Κατσαρός

Πηγή: newsit.gr
Categories: