Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Αντάρτες απήγαγαν τον πρωθυπουργό της Λιβύης

Για σύλληση κάνουν λόγω οι αντάρτες, τονίζοντας ότι η επιχείρηση έγινε σε αντίποινα επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων, που έγινε εν γνώση της κυβέρνησης.


Οργάνωση πρώην ανταρτών στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα ότι απήγαγε τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν από ξενοδοχείο της Τρίπολης για τον ρόλο της κυβέρνησής του στη σύλληψη από Aμερικανούς κομάντος του Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, βασικού υπόπτου, φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στη λιβυκή πρωτεύουσα.

"Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά την δήλωση του Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία, η λιβυκή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επιχείρηση", δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης που ονομάζεται Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης, αναφερόμενη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ναζίχ Αμπντούλ Χαμέντ αλ-Ράγιε, κατεζητείτο από τις ΗΠΑ οι οποίες τον κατηγορούν για τη συμμετοχή του στις αιματηρές επιθέσεις του 1998 κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.


Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν απήχθη τα ξημερώματα από ένοπλη οργάνωση και «οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο CNN, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία η οποία αρχικά είχε εμφανιστεί σαν φήμη και είχε δημοσιευτεί στην επίσημη σελίδα του Ζειντάν, στο Facebook.

Η απαγωγή έγινε απο το ξενοδοχείο «Κορίνθιαν», στην Τρίπολη και όπως δήλωσε υπάλληλος του ξενοδοχείου, ο πρωθυπουργός συνοδεύτηκε απο ομάδα ένοπλων ανταρτών σε κονβόι αυτοκινήτων τα οποία ήταν σταθμευμένα και περίμεναν.

Το γραφείο του Ζειντάν, που αρχικά απέδωσε την απαγωγή σε φήμες, έγραψε αργότερα στο Facebook ότι υποχρεώθηκε απο τους αντάρτες να το κάνει.

Ισλαμικά δίκτυα είχαν προειδοποιήσει για «αντίποινα» μετά την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Τρίπολη και τη σύλληψη στελέχους της Αλ Κάιντα, του Αμπού Ανάς αλ Λίμπι.

Σε συνέντευξή του στο ΒΒC την Τετάρτη, o Zειντάν κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να βοηθήσουν για να σταματήσει η εξάπλωση των παραστρατιωτικών ομάδων στη Λιβύη.

Πηγή: www.reporter.gr
Categories: