Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ισπανία: Χαράτσι στον ... ήλιο!

Θα γίνουμε η μόνη χώρα στον κόσμο που θα χρεώνει για την χρήση του ήλιου... 

Ισπανία: Χαράτσι στον ... ήλιο!


Περίεργα πράγματα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Ισπανία, και αυτό είναι από τα πιο περίεργα, λέει στο BCC o Χαουμέ Σερασόλσες. Ο γραμματέας της ισπανικής Ενωσης για την Προώθηση της Χρήσης της Ηλιακής Ενέργειας (SEBA) αναφέρεται στην πρόταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για την επιβολή έκτακτου φόρου αποκλειστικά σε όσους παράγουν την δική τους ηλεκτρική ενέργεια.


Αν εφαρμοστεί το σχέδιο, θα πληρώνουν «χαράτσι» για την ενέργεια που θα παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες τους, συν τον φόρο που καταβάλλουν όλοι όσοι καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια από το συμβατικό δίκτυο.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του έκτακτου τέλους για την ηλιακή ενέργεια, ο Ινιάκι Αλόνσο προσέλαβε δύο εργάτες για να ξηλώσουν τους ηλιακούς συλλέκτες που είχε βάλει στην στέγη του σπιτιού του, πριν από μόλις έξι μήνες. Ο Αλόνσο, αρχιτέκτονας που ζει στην Μαδρίτη, υπολόγισε το κόστος για την παραγωγή της δικής του ενέργειας και είδε ότι με τον νέο νόμο δεν τον συμφέρει πια.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε μια μεταρρύθμιση στον τομέα της ενέργειας τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς για την ηλιακή ενέργεια σε μια χώρα ευλογημένη με άφθονη λιακάδα.

Στόχος του κράτους είναι να συγκεντρώσει τα 26 δισ. ευρώ που χρωστάει σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με την πάροδο των ετών, και να ρυθμίσει το ενεργειακό κόστος και τις τιμές επί νέας βάσεως. Η εισφορά για την ηλιακή ενέργεια καθορίζεται σε 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στο παρελθόν, το υψηλό κόστος των ηλιακών συλλεκτών αποθάρρυνε πολλούς καταναλωτές από τα φωτοβολταϊκά, αλλά οι τιμές έχουν πέσει σχεδόν στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με το παλαιό καθεστώς, οι Ισπανοί καταναλωτές θα μπορούσαν μέσω επένδυσης σε πανελ αξίας 1.600-2.100 ευρώ να κάνουν απόσβεση μέσω της εξοικονόμησης στους λογαριασμούς ρεύματος σε περίπου πέντε χρόνια. Αυτό θα αυξηθεί σε 17 χρόνια, μετά τις εισφορές που επιβάλλονται με το χαράτσι.

Πηγή: madata.gr
Categories: