Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ζει και... βασιλεύει το εμπόριο ανθρώπων στην Ελλάδα

ΤΟ TRAFFICKING ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ - Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 20.000 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 1.000 κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών, είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην χώρα μας.



Παρά τις όποιες προσπάθειες των διωκτικών αρχών, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήμα Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων), το 2013 αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα 106 θύματα εμπορίας, από τα οποία 52 ήταν άνδρες, 47 γυναίκες, ενώ 7 από τα θύματα ήταν παιδιά.

Ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι περίπου 20.000 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 1.000 κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών, είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, η εργασιακή εκμετάλλευση αποτελεί την επικρατούσα μορφή παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα και ακολουθεί η σεξουαλική εκμετάλλευση, κυρίως σε γυναίκες. Θύματα καταναγκαστικής εργασίας αποτελούν ωστόσο και παιδιά.

Σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το trafficking στην Ελλάδα, γυναίκες από τη Ανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Γεωργίας), τη Νιγηρία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κίνα και ορισμένες χώρες της Αφρικής αποτελούν τα πιο κοινά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη χώρα. Τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας προέρχονται κυρίως από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Αλβανία, το Μπαγκλαντές, η Βουλγαρία, η Ινδία, η Μολδαβία, το Πακιστάν, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στοιχεία από την Αστυνομία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σύμφωνα με τα οποία, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού των παιδιών που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία από μέλη των οικογενειών τους, με τη μορφή της πώλησης - διάθεσης αγαθών στο δρόμο, της επαιτείας ή ακόμα και της διάπραξης μικροκλοπών.
Η εμπορία ανθρώπων είναι μια σύγχρονη μορφή δουλείας. Πρόκειται για ένα σοβαρό έγκλημα που συνεπάγεται τη βάναυση και διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το trafficking σε αριθμούς:

  • 27.000.000 σύγχρονοι δούλοι
  • 20.900.000 θύματα καταναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης
  • 14.200.000 θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης σε τομείς όπως οι αγροτικές καλλιέργειες, οι κατασκευές, η οικιακή εργασία και η βιομηχανική παραγωγή
  • 4.500.000 θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης
  • 5.500.000 παιδιά θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση ή μαύρη εργασία
  • 127 χώρες προέλευσης θυμάτων σεξουαλικού trafficking – 137 χώρες προορισμού
  • Μόνο 40.000 θύματα αναγνωρίστηκαν το 2013 σε παγκόσμιο επίπεδο
  • Μόνο 1-2% των θυμάτων καταφέρνουν να αποδράσουν από τους εκμεταλλευτές τους και να διασωθούν
  • Μόνο 1 στους 100.000 Ευρωπαίους διακινητές καταδικάζεται
  • Μορφές εκμετάλλευσης:
  • Εκμετάλλευση της πορνείας ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης
  • Εξαναγκαστική εργασία
  • Αναγκαστική επαιτεία
  • Εμπόριο οργάνων και ωαρίων
  • Εμπόριο βρεφών

Η εκστρατεία ενημέρωσης των ΚΜΟΠ (Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού) και ΚΕΠΑΔ (Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ξεκίνησε στις 13/05/2014 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30/06/2014 με μια σειρά από δράσεις που περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων - δημιουργία ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων, εκπαίδευση φοιτητών/τριών και εκπαιδευτών/-τριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λειτουργία σημείων ενημέρωσης σε κεντρικές πλατείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο και σε τριτοβάθμια ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, καθώς και ανάπτυξη εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού, το οποίο θα διατεθεί στα πλαίσια της πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και μαθητικών κοινοτήτων και των τοπικών κοινωνιών σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επικράτειας.

Έχεις υποψίες ότι κάποιος είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων; Μη μένεις αμέτοχος. Μπορείς να απευθυνθείς στα εξειδικευμένα τμήματα anti-trafficking της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είτε σε κρατικές ή μη κρατικές οργανώσεις που παρέχουν αρωγή και στήριξη σε θύματα εμπορίας ανθρώπων και θύματα βίας και να καταγγείλεις το περιστατικό.

Πηγή: newsbomb.gr
Categories: