Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Σκόπια: Ισόβια στους Αλβανούς που δολοφόνησαν πέντε Σλάβους

Σε ισόβια έξι από τους επτά κατηγορουμένους Αλβανούς για τη δολοφονία πέντε πολιτών σλαβικής καταγωγής τον Απρίλιο του 2012, καταδίκασε πρωτόδικα τη Δευτέρα (30/6) δικαστήριο των Σκοπίων.
Ο έβδομος κατηγορούμενος αθωώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.


Δύο από τους επτά κατηγορούμενους καταδικάστηκαν ερήμην, καθώς έχουν διαφύγει στο Κόσοβο, όπου συνελήφθησαν πέρυσι για παράνομη οπλοκατοχή και εκτίουν ποινή φυλάκισης σε φυλακή της Πρίστινας. Και οι εφτά κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία πέντε ατόμων στη λίμνη Σμίλκοβτσι, έξω από τα Σκόπια, υποστήριξαν πως είναι αθώοι.


Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ίβιτσα Στεφάνοφσκι, ανακοινώνοντας την απόφαση ανέφερε ότι αυτή βασίστηκε στα αποδεικτικά στοιχεία που συγκέντρωσαν οι διωκτικές αρχές της χώρας και δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης.

«Ξέρω ότι έξω από την αίθουσα (του δικαστηρίου) θα ακουστούν διάφορα και ίσως κάποιοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν διεθνιστική ένταση, επειδή τα θύματα και οι κατηγορούμενοι είναι από διαφορετικές εθνικές κοινότητες. Όμως τα πράγματα δεν έχουν έτσι και όλοι είναι ίσοι έναντι του νόμου», συμπλήρωσε.

Η δίκη για την πενταπλή δολοφονία, η οποία είχε συνταράξει την κοινή γνώμη της χώρας, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 και είναι μία από τις πιο πολύκροτες των τελευταίων ετών.

Η δολοφονία των πέντε ανθρώπων είχε σημειωθεί το βράδυ της Μ. Πέμπτης, 12 Απριλίου 2012 και είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κοινωνία της ΠΓΔΜ, καθώς είχαν κυκλοφορήσει ευρέως φήμες ότι το έγκλημα είχε διεθνιστικό υπόβαθρο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στόχος της πενταπλής δολοφονίας ήταν η πρόκληση πανικού στον πληθυσμό της χώρας και η διατάραξη της ασφάλειας στην ΠΓΔΜ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να επιβληθούν ιδιαίτερα αυστηρές ποινές στους κατηγορούμενους, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των συγγενών των τελευταίων και αλβανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα.

Πηγή: newsbomb.gr
Categories: