Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ανοίγει ο χορός κινητοποιήσεων για τη μικρή ΔΕΗ

Από την Έδεσσα ξεκινά αυτή την εβδομάδα ο κύκλος των αντιδράσεων για τη "μικρή ΔΕΗ" καθώς απόψε στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας διοργανώνεται συλλαλητήριο ενάντια στον σχετικό σχεδιασμό. 



Αύριο Τρίτη, επίσης στις 8.30 το βράδυ, ο Δήμος και φορείς της Μεγαλόπολης οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης.


Στο μεταξύ, ενώ είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι την Τετάρτη, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, επρόκειτο να πραγματοποιηθούν καταλήψεις στις πύλες των σταθμών παραγωγής ρεύματος στην Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Φλώρινα, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν έναν τέτοιο σχεδιασμό. 

Παρ΄ όλα αυτά γνωστοποιεί ότι στις 8 το βράδυ της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Αμυνταίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» ενώ στις 12 το βράδυ της ίδιας μέρας η ΓΕΝΟΠ ξεκινά επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Αντιδράσεων συνέχεια για τη «μικρή ΔΕΗ»

Στο πεδίο των αντιδράσεων, ο δήμαρχος της Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου θέτει θέμα εξαίρεσής της από τα εν λόγω σχέδια καθώς, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της περιοχής διαχειρίζονται το νερό του τόπου που, αφού παράγει ρεύμα, κατεβαίνει από το μεγάλο ποτάμι της πόλης, τον Εδεσσαίο, στους καταρράκτες και καταλήγει σε μια δεξαμενή όπου αποθηκεύεται για να υδρεύσει στη συνέχεια τα χωράφια του κάμπου.

Παράλληλα κάνει λόγο για σαφή κίνδυνο διαχείρισης των υδάτων του Εδεσσαίου ποταμού από ιδιώτες, που θα διαταράξουν τη συνεχή ροή των νερών προκειμένου να εξυπηρετήσουν την παραγωγή ενέργειας, αλλά με τον τρόπο αυτό θα τεθεί σε κίνδυνο το κύριο τουριστικό προϊόν της περιοχής που είναι οι Καταρράκτες, καθώς και η άρδευση των χωραφιών των αγροτών.

Στη Δυτική Μακεδονία, οι αυτοδιοικητικοί και όχι μόνο φορείς εκφράζουν ανησυχίες για μια σειρά θεμάτων, σε περίπτωση πώλησης τμήματος της ΔΕΗ, όπως είναι η αποκατάσταση των εδαφών, οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών, η απόδοση του Τοπικού Φόρου Ανάπτυξης και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Πηγή: madata.gr