Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Μεγάλες προσδοκίες από εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος

Σύμφωνα με έρευνα του Medical College και του Regents University Cancer Center στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, τεχνητές μικροαλλαγές σε μία πρωτεΐνη που εκκρίνεται από τα περισσότερα κύτταρα του καρκίνου του ήπατος επέτρεψαν στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου σε πειραματόζωα-ποντικούς.


Συγκεκριμένα πρόκειται για την πρωτεΐνη AFP (Alpha-Fetoprotein). Εμφανίζεται στο 80% των καρκινικών κυττάρων του ήπατος, αλλά όχι στα ηπατικά κύτταρα υγιών ανθρώπων. Εφαρμόζοντας μία τεχνική που ονομάζεται μηχανική αντιγόνου, άλλαξαν την σύσταση της πρωτεΐνης AFP όσο χρειάζεται ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να την αναγνωρίζει, αλλά ταυτόχρονα να την θεωρεί "εχθρική" και να της επιτίθεται.

Στην συνέχεια την πέρασαν στα καρκινικά κύτταρα ποντικών, όπου διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο εμπόδισε την ανάπτυξη του καρκίνου στο 90% των περιπτώσεων. Μάλιστα, τα ποντίκια που έλαβαν το εμβόλιο εμφάνισαν περισσότερα Τ-κύτταρα στο σύνολο και ειδικότερα περισσότερα Τ-κύτταρα που επιτέθηκαν στα καρκινικά κύτταρα.

Ο καρκίνος του ήπατος είναι από εκείνους που, ακόμα και όταν αρχικά αντιμετωπίζεται, εν τέλει επανέρχεται στον οργανισμό των ασθενών μέσα σε περίοδο 5 ετών. Συνήθως οι ασθενείς υπόκεινται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος του ήπατος, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης με χημειοθεραπεία, για να περιοριστεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Yukai He, στην ιδανική περίπτωση, κάποια εκδοχή του εμβολίου μια μέρα θα παρέχει το "κλειδί" για να βελτιωθεί σημαντικά η επιβίωση του ασθενούς. Ομοίως, η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει για την πρόληψη της νόσου σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Hepatology.

Πηγή: briefingnews.gr
Categories: