Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας ενέκρινε την κατασκευή στην Κωνσταντινούπολη μιας εκκλησίας για τη μικρή συριακή μειονότητα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.
"Θα γίνει για πρώτη φορά από την ίδρυση της Δημοκρατίας. Εκκλησίες είχαν ανακαινισθεί ή είχαν ανοίξει και πάλι για το κοινό, αλλά ως τώρα δεν είχε κατασκευασθεί καμιά καινούρια εκκλησία", εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Οι χριστιανοί αποτελούν μικρή μειονότητα και μερικές φορές πέφτουν θύματα επιθέσεων στην Τουρκία, χώρα με κοσμικό καθεστώς, ο πληθυσμός της οποίας είναι μουσουλμανικός σε ποσοστό 99% και το καθεστώς της κατηγορείται από τους επικριτές του για "ισλαμιστική παρέκκλιση".
Η κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία ελπίζει να επιτύχει την ένταξή της στην ΕΕ, διηύρυνε με την προοπτική αυτή τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων, ανακαινίζοντας εκκλησία, μονές και συναγωγές και αποδίδοντάς τους κάποιες από τις ιδιοκτησίες τους.
Η εκκλησία πρόκειται να οικοδομηθεί στη συνοικία Γεσίλκιοϊ, στην όχθη της θάλασσας του Μαρμαρά, σε ένα οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το δήμο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός.
Η κατασκευή της, η οποία θα αρχίσει μέσα στους προσεχείς μήνες, θα χρηματοδοτηθεί από ένα ίδρυμα το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των συριακής καταγωγής πολιτών (ορθόδοξων και καθολικών) που ζουν οι περισσότεροι στη νοτιοανατολική Τουρκία και ο αριθμός τους υπολογίζεται σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους.
Η συνοικία Γεσίλκιοϊ, η οποία βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης και είναι κυρίως γνωστή στους Ευρωπαίους με την παλιά ονομασία της του Αγίου Στεφάνου, φιλοξενεί ήδη τρεις εκκλησίες: αρμενική, ελληνορθόδοξη και καθολική.
newsit.gr